CD&V-onderhandelaar: ‘Nieuwe regering verhoogt belastingen’

Wouter Beke en Benjamin Dalle © BELGA

‘De nieuwe federale regering gaat de belastingen verhogen’, zegt CD&V-onderhandelaar Benjamin Dalle. ‘Er komen ongetwijfeld harde maatregelen. Die zullen voor alle partijen moeilijk liggen.’

De nieuwe federale regering gaat de belastingen verhogen. Dat zegt CD&V-onderhandelaar Benjamin Dalle (CD&V) in een interview met De Morgen. “Bij een saneringsoperatie van 17 miljard euro is dat onvermijdelijk”, klinkt het.

Sinds 22 juli proberen formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) een Zweedse coalitie tussen CD&V, N-VA, Open VLD en MR op de been te brengen. Zondag brengen ze voor het eerst verslag uit aan de koning. Ondertussen werken tientallen onderhandelaars de klok rond om de contouren van een regeerakkoord vast te leggen.

Benjamin Dalle, onderhandelaar voor CD&V, doet in de krant een boekje open over de gesprekken. “Er komen ongetwijfeld harde maatregelen. Die zullen voor alle partijen moeilijk liggen. Voor CD&V, maar ook voor liberalen en N-VA. Zeker omdat er ook aan de inkomstenzijde gewerkt moet worden.”

Dat 17 miljard tegen 2019 niet enkel aan de uitgavenzijde kan gevonden worden, is logisch. Maar Dalle is de eerste federale onderhandelaar die dat ook openlijk bevestigt. Coformateur Peeters zegt in de krant wel dat het voorbarig is om uitspraken te doen over nieuwe belastingen. “De onderhandelaars moeten nog aan de moeilijkste beklimming beginnen”.

Voor de verkiezingen pleitte CD&V vooral voor een belastingverschuiving van de lasten op arbeid naar consumptie. N-VA en Open VLD pleitten voor een belastingverlaging, al zette N-VA wel de deur op een kier voor een nieuwe ecofiscaliteit en indirecte belastingen.(Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content