CD&V lanceert nieuwe campagne: ‘De buurt moet opnieuw centraal staat’

Kris Peeters in dierenpark Planckendael © Belga

In het dierenpark Planckendael heeft CD&V de campagne “De Bonte Buurt” op gang geschoten. Bedoeling is dat de lokale afdelingen van de Vlaamse christendemocraten de komende tijd de buurten centraal stellen in hun afdelingswerk.

Net als twee jaar geleden verzamelen de CD&V-leden maandag voor hun gezinsdag in het dierenpark in Muizen. De partij zat aan om en bij de zesduizend inschrijvingen. “Nog nooit was er zoveel volk op onze gezinsdag”, sprak Wouter Beke de oranje troepen toe.

De CD&V-voorzitter trok in zijn toespraak voluit de kaart van de buurten. En “warme buurten” is waar de partij in haar nieuwe campagne voluit op inzet. “Naast het gezin zijn de buurten de belangrijkste plaatsen voor sociale samenhang”, lichtte Beke toe. “We willen duidelijk maken dat CD&V de partner is van de buurten”. Hij lanceerde daarom een oproep aan de zowat 300 lokale afdelingen: “Maak van buurten een centraal aandachtspunt in jullie werking”. De partij stelt de afdelingen materiaal ter beschikking om de campagne uit te rollen en lanceert opnieuw een app (via www.debontebuurt.be), naar analogie met de app die in de aanloop naar de laatste verkiezingen rond kopman Kris Peeters werd ontwikkeld.

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Beke gaf toe dat de campagne niet losstaat van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. CD&V levert vandaag 137 burgemeesters en is daarmee marktleider in Vlaanderen. “Het gaat daarbij echter niet alleen om verkiezingen, maar ook om de vraag hoe mensen nog gelukkiger kunnen samenwonen in hun buurt en gemeente”, aldus nog Beke. Buurten ondersteunen is niet alleen een werk voor de lokale afdelingen, maar ook voor de beleidsmakers.

Elke CD&V-minister kreeg daarom de kans om uit te leggen hoe hij of zij vanuit de eigen bevoegdheden buurten versterkt. Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen schoof extra middelen voor 4.000 plaatsen in de kinderopvang naar voren, maar ook de oprichting van een Huis van het Kind in elke gemeente tegen het einde van de legislatuur. Onderwijsminister Hilde Crevits benadrukte dat in het Masterplan Scholenbouw het buitenschools gebruik van scholen zal worden gestimuleerd. Minister van Natuur Joke Schauvliege blikte vooruit naar de zomermaanden om het groeiend aantal speelbossen in de verf te zetten, terwijl vicepremier Kris Peeters stilstond bij de verhoogde btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen en bij de ingroeibanen waar jongeren die geen werk vinden, ervaring kunnen opdoen.

Voorzitter Beke gaf in zijn toespraak nog toe dat zijn partij in het verleden misschien te weinig aandacht heeft gehad voor de “verkleuring” van de buurten. Daarom riep hij iedereen op bewuster samen te leven met elkaar. “Kijk eens verder dan je eigen voordeur. Samenleven is een werkwoord, net als buurten”.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content