CDH vraagt ontslag van Theo Francken vanwege opgerakelde e-mails

Theo Francken (N-VA) © Belga

Het CDH vraagt het ontslag van N-VA-staatssecretaris Theo Francken vanwege een aantal vroeger uitgelekte mails die in een aantal Franstalige kranten worden opgerakeld.

In die mails uit 2007 blijkt dat er vroeger bij de N-VA een clubje bestond dat zich de ‘VNV’ers’ noemt, de Vlaams-nationalistische vrienden. Die naam is een knipoog naar het in de Tweede Wereldoorlog collaborerende Vlaams Nationaal Verbond (VNV).

De mails waren een aantal jaren geleden al gelekt door Bas Luyten, een vroegere N-VA-medewerker die bij de partij opstapte.

‘Homofoob’

Dinsdag kreeg Francken, in de regering-Michel bevoegd voor Asiel, Migratie en Administratieve Vereenvoudiging, van de socialistische oppositie kritiek vanwege zijn aanwezigheid op de verjaardag van VMO-stichter en ex-VU-senator Bob Maes. Woensdag haalt het CDH de mails aan als reden voor ontslag. Volgens het CDH laat Francken zich in die mails homofoob uit, al zou die zich eerder verdedigd hebben met de stelling dat het om humor ging.

In een woensdagmorgen verstuurde persmededeling eist het CDH het ontslag van Francken. ‘Extreemrechtse bijeenkomsten organiseren is geen humor, het is strafbaar. Homofobe uitspraken in geschriften is geen humor, het is strafbaar.’

Rechtbank

Voor het CDH moet Francken zelfs geen uitleg meer geven in het parlement, ‘maar in de rechtbank’ en moet premier Charles Michel staatssecretaris Francken uit zijn regering zetten. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content