CDH stapt ‘gedegouteerd’ uit alle regeringen met PS

Benoît Lutgen © Belga

De Franstalige christendemocraten van CDH stappen uit alle regionale regeringen, dus de Waalse, de Brusselse en die van de Franse Gemeenschap. Een reactie op de schandalen rond coalitiepartner PS.

Lutgen kondigde dat aan op een persconferentie. Hij wil een breuk met de PS, die hij een ‘verpletterende verantwoordelijkheid’ toedicht in de recente schandalen, en roept MR, Ecolo en Défi op om alternatieve meerderheden te vormen, zonder de PS dus. MR-voorzitter Olivier Chastel reageerde meteen dat zijn partij bereid is tot dialoog.

Na de Publipart en Publin-affaires, is de hetze rond de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial van de afgelopen dagen waarschijnlijk de druppel die de emmer doet overlopen voor de Franstalige christendemocraten.

Scherpe uithaal

Lutgen haalde op een persconferentie snoeihard uit naar de PS. ‘Na 30 jaar onafgebroken aan de macht te zijn geweest, draagt de PS een verpletterende verantwoordelijkheid in de omvang en de herhaling van de schandalen. Een breuk is noodzakelijk en moet onmiddellijk ingaan.’

Verder verklaarde de CDH-kopman dat zijn partij ‘gedegouteerd is’ en dat ‘het sociaal geweten van sommigen door hebzucht is ingehaald’. En ook: ‘Onze politieke generatie heeft de plicht om de gang van zaken te veranderen’.

Hij zei ook wel dat de PS niet het monopolie van de schandalen heeft en dat de misbruiken ook heel wat PS-leden en -mandatarissen gechoqueerd en kwaad gemaakt hebben.

Naast de aangekondigde breuk met de Parti Socialiste, pleit Lutgen ook voor een ‘drastische vermindering’ van het aantal openbare instellingen. ‘Wij willen niet uit de regeringen stappen, we willen een andere partner’, zei cdH-viceminister-president Maxime Prévot na afloop van de verklaring van zijn partijvoorzitter. ‘We doen niet verder met de PS. We kunnen met de PS niet meer op een serene manier samenwerken. Het is tijd om een nieuw, moderner, meer voluntaristisch beleid te voeren.’

Ministers

Na de verkiezingen in 2014 gingen PS en CDH snel met elkaar in zee om regeringen te vormen voor Brussel, Wallonië en de Franse Gemeenschap. In Brussel namen ze er het FDF bij. Dat had als gevolg dat CDH niet langer in aanmerking kwam voor federale regeringsdeelname en dat MR als enige Franstalige partij in de federale regering stapte.

In de Waalse regering levert CDH, onder het leiderschap van minister-president Paul Magnette(PS), een viceminister-president, Maxim Prévot, en twee ministers, Carlo Di Antonio en René Collin. In de Brusselse regering is Céline Fremault minister voor de partij en in de Franse Gemeenschapsregering is Alda Greoli vice-ministerpresident en Marie-Martine Schyns minister.

Federale regering?

Politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) acht het onwaarschijnlijk dat die beslissing in een impuls werd genomen, na het partijbureau van PS maandagochtend. ‘Er zal de afgelopen dagen wel druk onderhandeld zijn met de andere partijen’, zegt hij. ‘Zo’n sprong waag je als kleine partij niet zonder dat je weet dat je wordt gedekt door een alternatieve meerderheid. Misschien was het ontslag van Armand De Decker (MR) als burgemeester van Ukkel ook wel een voorbode? Mogelijk heeft cdH daarom gevraagd.’

Bouteca herinnert eraan dat het ooit de bedoeling was om cdH op te nemen in de federale regering. ‘Maar toen werd in Franstalig België een versnelling geplaatst, waardoor die optie van tafel werd geveegd. Mogelijk raakt cdH nu toch in de federale regering, dat zou het makkelijker maken om te besturen. De federale beslissingen worden dan immers makkelijker doorgetrokken naar de deelstaten.’

In die strategie zou cdH dan regionaal met MR, en mogelijk DéFi, samenwerken. Als Ecolo mee aan boord wordt genomen, wordt een federale introductie gecompliceerder. Premier Charles Michel (MR) zei op zijn Twitteraccount wel dat de federale regering gewoon uit vier partijen zou blijven bestaan. Voorlopig lijkt er dus geen plaats voor de cdH.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content