Catherine De Bolle wordt de nieuwe directeur van Europol

Catherine De Bolle © Belga

Commissaris-generaal Catherine De Bolle van de federale politie wordt de nieuwe directeur van Europol.

Secretaris-generaal Cathérine De Bolle van de federale politie wordt de nieuwe directeur van Europol. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) woensdag op Twitter gemeld.

https://twitter.com/JanJambon/status/938466628194525185Jan Jambonhttps://twitter.com/JanJambon

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Ook premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders kwamen meteen met felicitaties op de proppen. ‘De juiste vrouw op de juiste plaats. Een mooie overwinning ook voor de Belgische diplomatie en onze politiediensten’, verklaarde premier op Twitter.

De Bolle haalde het van de Tsjechische kandidaat Oldrich Martinu. De Belgische politiebaas was reeds als primus uit de selectieprocedure gekomen.

Woensdag kreeg ze na een lange vergadering van de ambassadeurs van de lidstaten bij de Europese Unie ook voldoende politieke steun. De Belgische regering voerde de voorbije maanden een uitgebreide lobbycampagne om de kandidatuur van de Belgische politiebaas te ondersteunen.

De ministers van Binnenlandse Zaken moeten de kandidatuur nog bekrachtigen. Er volgt voor De Bolle ook nog een hoorzitting in het Europees Parlement. De Bolle treedt in mei volgend jaar in dienst bij Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de lidstaten. Ze zal op de hoofdzetel in Den Haag in de voetsporen treden van de Brit Rob Wainwright, die sinds 2009 aan de slag was bij Europol. Europol telt meer dan 1.000 medewerkers.

Biografie Catherine De Bolle

Catherine De Bolle werd op 17 februari 1970 geboren in Aalst. De Bolle studeerde tussen 1988 en 1993 rechten aan de universiteit van Gent. Van 1994 tot 1997 volgde ze een opleiding tot officier bij de Rijkswacht. Ze was onder meer actief als jurist bij de federale politie, en goot de politiehervorming mee in wetten. In 2001 werd ze benoemd tot korpschef van Ninove.

De Bolle kwam in oktober 2011 als eerste uit de bus in de shortlist van de selectiecommissie voor de functie als commissaris-generaal van de federale politie. Op 29 februari van het jaar daarna legde ze de eed af. De toen 42-jarige De Bolle werd zo de eerste vrouwelijke en ook de jongste commissaris-generaal van de federale politie.

De Bolle liet toen verstaan dat haar prioriteiten lagen bij het versterken van de relaties met de lokale politie, het vertrouwen in de politie in het algemeen en in het bijzonder in de federale politie opkrikken en bouwen aan een veilige samenleving. ‘De politie zal efficiënter moeten werken en de afbakening van de essentiële taken is een noodzaak’, zei de nieuwe commissaris-generaal daarover toen in haar toespraak.

In 2015 werd ze Europees vertegenwoordiger in het uitvoerend ­comité van Interpol, het wereldwijde samenwerkingsverband van politiediensten, een mandaat van drie jaar.

In mei maakte de federale politie bekend dat De Bolle bij Europol graag de Brit Rob Wainwright zou opvolgen. ‘Mijn huidige job doe ik met heel veel zin en gedrevenheid. (…) Maar een kans als deze wil ik graag aangrijpen om mijn ervaring en expertise ten dienste te stellen van de Europese bevolking en haar veiligheid. Ik beschouw het als een grote eer dat ik kandidaat mag zijn. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de politie in België’, klonk het toen.

En ook: ‘Alleen zo kan zware criminaliteit zoals terrorisme, mensen-, wapen-, en drugshandel aangepakt worden. Vooral een performante internationale informatiedoorstroming is voor haar prioritair.’

Eind oktober raakte bekend dat De Bolle topkandidaat was voor de functie. Ze doorstond de selectieprocedure en haar naam prijkte bovenaan een shortlist met drie overgebleven kandidaten. Behalve De Bolle werden ook de Tsjech Oldrich Martinu en de Nederlander Wil van Gemert weerhouden.

De Belgische regering steunde De Bolles kandidatuur en heeft de afgelopen maanden en weken intens voor haar gelobbyd. Haar benoeming leek bij momenten echter aan een zijden draadje te hangen. Zo leek ze door de Catalaanse kwestie onder meer de Spaanse steun kwijt te zijn. Dat dat niet per se dramatisch was, blijkt woensdag. Voor de benoeming was een gekwalificeerde meerderheid nodig, waarbij een stem van een groot land wel zwaarder weegt dan die van een klein. De Bolle gaat op 1 mei 2018 aan de slag in haar nieuwe functie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content