Burgers houden schoonmaakactie in Brussel-Noord

© Belga
Jeroen de Preter

De afgelopen weken regende het klachten over de hygiëne in het Brusselse Noordstation. Een groep vrijwilligers wil het probleem vanmiddag te lijf gaan met eenvoudige middelen: emmers, trekkers en vuilniszakken.

In Brussel-Noord verblijven op dit ogenblik enkele honderden transmigranten. Onder meer door het gebrek aan sanitair en afvalcontainers worden zowel migranten als reizigers er geconfronteerd met gebrekkige hygiëne, geurhinder en afvalophoping. ‘Als de overheden daar niets tegen ondernemen, zullen wij, de burgers, het in hun plaats doen’: onder dat motto zullen enkele tientallen vrijwilligers vanmiddag naar het station trekken voor een schoonmaakactie.

‘Het Noordstation is al jaren een bijzonder onaangename plek, voor iedereen die er moet zijn’, vertelt zegt Bert Van Vossole, een grafisch ontwerper uit Borgerhout en een van de initiatiefnemers van de actie. ‘Terwijl het klachten blijft regenen, spelen de federale overheid, de stad Brussel en de gemeente Schaarbeek elkaar de zwartepiet toe. Concreet gebeurt er haast niets. Met onze actie willen we laten zien dat het echt niet zo moeilijk is om, in het belang van iedereen, de situatie te verbeteren.’

De vrijwilligers worden via Facebook opgeroepen om zich vanaf 15 uur en gewapend met emmers, trekkers en vuilniszakken naar het station te begeven. Het doel is, aldus de oproep, een station dat ‘net en gastvrij’ is.

Of zulke gebaren van gastvrijheid niet zullen leiden tot een aanzuigeffect, en het probleem uiteindelijk nog zullen vergroten? Van Vossole gelooft er niets van. ‘Ik denk niet dat iemand uit Sudan vertrekt omdat hij weet dat hij hier een schoon station en een kom soep zal vinden. In Calais leefden duizenden migranten jarenlang in de miserabelste omstandigheden. Die hebben hen duidelijk niet tegengehouden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content