Burgemeester Grimbergen woest over nieuwe vliegbewegingen Zaventem

© Image Globe

Nieuwe regels voor de luchthaven van Zaventem sturen meer vliegtuigen over de Noordrand van Brussel. Dat schiet in het verkeerder keelgat bij Marleen Mertens, de burgemeester van randgemeente Grimbergen.

Net als burgemeester Jean-Pierre De Groef (SP.A) van Machelen haalt nu ook zijn Grimbergse evenknie Marleen Mertens (CD&V) hard uit naar staatssecretaris Melchior Wathelet wegens de nieuwe regeling voor het banengebruik op Brussels Airport die op 19 september wordt ingevoerd en naar verwachting tot aanzienlijk meer hinder zal leiden voor de inwoners van de Noordrand. Eerder uitte ook Actie Noordrand scherpe kritiek.

Straal genegeerd

Mertens wijst erop dat ze samen met haar collega’s van Wemmel en Meise Wathelet reeds een jaar terug vroeg “om op te houden met plannen om vliegtuigcorridors te concentreren die zowel het luchthavenakkoord van 2010 als het regeerakkoord frontaal schenden.”

“Ik stel vast dat u ons straal negeert. Wij zijn uw minachten, uw geringschatten en neerkijken op onze gegronde eisen beu en stellen vast dat de nieuwe bepalingen de toestand nog verergeren. Als u uw kiespubliek verder wil begunstigen, zal u binnen enkele weken veel spijt krijgen over uw deloyale, hebzuchtige en onverantwoorde intentie”, aldus Mertens.

Gevaarlijk

Tot nog toe werd vanaf een snelheid van 5 knopen oostenwind (met een marge voor verkeersleiders van 2 knopen) baan 20 (over de Oostrand) gebruikt in plaats van 25R (over de Noordrand). In de nieuwe instructie wordt dit 7 knopen (met een marge tot 12 knopen). Op baan 20 mogen momenteel in principe enkel toestellen vertrekken die minder dan 200 ton wegen, maar de piloot van een toestel dat 80 tot 200 ton weegt mag voortaan om veiligheidsredenen verzoeken toch op te stijgen van op 25R.

Eerder deze week bestempelde de Belgian Cockpit Assocation de nieuwe windnormen als gevaarlijk. (Belga/TV)

Partner Content