Burgemeester Brussel: Ontruiming Maximiliaanpark heeft niets met passage Tour de France te maken

Philippe Close

De beslissing om het Maximiliaanpark te ontruimen en de aanwezige migranten weg te sturen, heeft niets te maken met de passage van de Tour de France in Brussel. Dat verklaarde burgemeester Philippe Close (PS) maandag.

In de nacht van vrijdag op zaterdag hield de politie Brussel-Hoofdstad Elsene een actie in het park. Ze stuurde 100 aanwezige vluchtelingen weg naar opvangplaatsen bij Samusocial. Close werd maandag in de gemeenteraad door Riet Dhont (PTB) en David Weytsman (MR) ondervraagd over de actie, die plaatsvond in de aanloop naar de Grand Départ van de Tour de France.

Volgens de burgemeester zijn die twee zaken niet aan elkaar gelinkt. ‘Dat is foute informatie. De Tour de France vindt bovendien tijdens de dag plaats en niet tijdens de nacht’, klonk het.

De migranten zijn opnieuw in het park gaan slapen nadat het Noordstation enkele weken geleden is ontruimd, aldus de burgemeester. De evacuatie van het park was mogelijk omdat de regio 90 opvangplaatsen creëerde op een site die beheerd wordt door Samusocial. De voorbije weken informeerde de ngo de mensen in het park dat er overnachtingsplaatsen voor hen beschikbaar waren.

‘Als de stad de migranten wil verbergen, zou ze de Tour de France niet naar de Brussel hebben gebracht’, verklaarde eerste schepen Benoît Hellings (Ecolo), die bevoegd is voor Sport.

Partner Content