Burgemeester Aalst (N-VA) zal dan toch geen kogelvrij vest dragen voor carnaval

N-VA'ers Sarah Smeyers en Christoph D'Haese op Aalst Carnaval © Belga

De burgemeester van Aalst overwoog met Aalst carnaval een kogelwerend vest te dragen, maar zal dat nu toch niet doen omdat er geen concrete terreurdreiging is volgens een risico-analyse van OCAD.

Er is geen concrete terreurdreiging voor Aalst Carnaval. Dat blijkt uit een risico-analyse van OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, zei de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) maandagavond. En dus zal hij geen kogelwerend vest dragen, zoals eerder overwogen.

Vorige week raakte bekend dat D’Haese en zijn korpschef aan het OCAD om een risico-analyse verzochten. Maandagavond werd de Aalsterse burgemeester ingelicht over de uitkomst, die erop neerkomt dat er geen concrete terreurdreiging is voor Aalst Carnaval.

‘Dat maakt dat ik niet met een kogelvrije vest dien rond te lopen’, zegt burgemeester D’Haese. ‘Alle andere maatregelen die wij voorgesteld hebben, gaan wel onverkort door, zoals de verhoogde politiecapaciteit omdat het algemene klimaat van waakzaamheid blijft gelden.’

‘Als de veiligheidsomstandigheden wijzigen, dan zullen ook de maatregelen aangepast worden’

Daarnaast beschikt Aalst over een netwerk van vaste camera’s in de stad, sinds kort zijn die uitgebreid met ANPR-camera’s langs de invalswegen. ‘Over andere maatregelen is er enige discretie vereist, omdat we anders de effectiviteit ervan zouden ondergraven’, klinkt het nog.

N-VA-burgemeester van Aalst Christophe D'Haese (midden)
N-VA-burgemeester van Aalst Christophe D’Haese (midden)© Belga

De Aalsterse burgemeester zegt tevreden te zijn. ‘Vooral omdat we de authenticiteit zo goed mogelijk kunnen vrijwaren, wat een goede zaak is voor een volksfeest.’ Toch is er dagelijks contact met OCAD, zegt D’Haese. ‘Als de veiligheidsomstandigheden wijzigen, dan zullen ook de maatregelen aangepast worden.’

Uyttersprot: ‘Niet verstandig op te roepen om te komen en dan zelf kogelvrij vest te dragen’

‘Ik zal zeker geen kogelvrije vest dragen en ik denk ook niet dat het verstandig is om op te roepen naar carnaval te komen en dan zelf een kogelvrije vest te dragen.’ Zo reageerde Aalsterse schepen Ilse Uyttersprot (CD&V), onder meer bevoegd voor Cultuur en Evenementen, in een reactie op het feit dat burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) dat wel overwoog.

Ilse Uyttersprot
Ilse Uyttersprot© AFP

‘Ik heb nog nooit een ‘oortje’ gehad of een kogelvrije vest gedragen, en ik zou het ook niet overwegen,’ aldus nog Uyttersprot. Wat als men het haar zou aanraden? ‘Ik vind het een stap te verder. Ik denk dat dit ‘overshooting’ is. Ik weet niet of we echt een doelwit zijn, en als dat zo is, dan is iedereen rond jou dat ook.’

Uyttersprot erkent wel dat voorzichtigheid geboden is en dat er moet voorbereid worden op mogelijke calamiteiten. Ze verwijst naar het bijzonder nood- en interventieplan dat al enkele jaren bestaat, het feit dat de stad investeerde in een vast camerasysteem en dat er meer agenten ingezet worden, wat overigens voor alle grote evenementen geldt bij een verhoogd dreigingsniveau.

Best beveiligde editie ooit

Carnaval Aalst 2015 wordt de best beveiligde editie ooit. Er worden 350 agenten ingezet – twintig procent meer dan in 2014 -, 80 camera’s zullen alles nauwlettend in het oog houden en er is een uitgekiend plan om Aalst te evacueren bij problemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content