Brusselse sp.a wil Kanaalplan 2.0: Marshallplan voor Brusselse Kanaalzone

© belga

De Brusselse sp.a pleit voor een investeringsplan voor de Brusselse kanaalzone. Dat ‘Marshallplan’ moet de voedingsbodem voor de radicalisering aanpakken en op lange termijn wegwerken. Want enkel inzetten op politie- en veiligheidsdiensten, zoals met het Kanaalplan dat vorig jaar is uitgerold, volstaat volgens de socialisten immers niet.

‘Brussel werd bij de aanslagen van 22 maart twee keer getroffen’, stellen sp.a’ers Jef Van Damme, Fouad Ahidar en Hannelore Goeman. Naast de lichamelijk, psychologische en materiële tol is er immers ‘ook het besef dat deze vreselijke misdaden begaan zijn door in hoofdzaak mede-Brusselaars’. En dat vooral in de wijken rond het kanaal op sommige plaatsen ‘een vruchtbare voedingsbodem is ontstaan voor radicalisering en marginalisering’.

Om dat duurzaam te kunnen aanpakken, wil sp.a agenten van buiten Brussel langer in de hoofdstad aan de slag houden, onder meer met een hogere Brusselpremie. Dat moet voorkomen dat ze gewoon hun ’tour of duty’ komen doen in de hoofdstad maar ook echt betrokken zijn. Daarnaast moet de Brusselse politie net als in Antwerpen zelf haar inspecteurs kunnen rekruteren, luidt het.

Fusie van de zes politiezones

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon© Belga

Tegelijk dringt sp.a aan op meer geld voor de politiezone West. ‘Die krijgt als één van de moeilijkste zones in het land vandaag 60 euro per inwoner uit de federale dotatie. Ter vergelijking, het landelijke gemiddelde is 96 euro’, hekelt de partij, die federaal in de oppositie zit. Tegelijk herhalen de socialisten hun eis voor een fusie van de zes politiezones. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is voorstander van die fusie, maar liet gisteren in De Morgen nog verstaan dat die voorlopig niet uitgerold zal worden omdat aan Franstalige kant geen steun voor het plan gevonden wordt.

Op vlak van onderwijs willen de socialisten meer investeringen om de schooluitval tegen te gaan, onder meer door extra controles en ondersteuning van jongeren die tijdelijk of definitief geschorst worden. Discriminatie op de arbeidsmarkt moet worden opgespoord en bestraft. En de Vlaamse en Franstalige gemeenschap moeten worden geresponsabiliseerd om te vermijden dat jongeren zonder diploma en met weinig competenties en talenkennis zich aanbieden bij Actiris, de Brusselse tegenhanger van de VDAB en de Forem.

Tot slot wil de partij investeren in een sterkere samenleving in Brussel. ‘Ouders van kwetsbare jongeren moeten worden ondersteund, de rol van het straathoekwerk is belangrijk en er moet ook worden ingezet op de positieve rol die moderne, goed ingebedde en erkende moskeeën kunnen spelen’, besluit en Van Damme, Ahidar en Goeman.

Partner Content