Brussel: ‘Sluit winkelcentra en schaf markten en sportmatchen af’

© Belga

De Brusselse overheden willen zoveel mogelijk grote bijeenkomsten vermijden nu het niveau van de terreurdreiging is verhoogd. Ze willen winkelcentra sluiten en raden aan om markten en sportwedstrijden af te blazen.

Dat kondigde Brussels minister-president Rudi Vervoort aan na een bijeenkomst met de Brusselse burgemeesters. Nadat het OCAD het niveau van de terreurdreiging in Brussel optrok tot vier, het hoogste, werd ook de Brusselse regionale veiligheidsraad bijeengeroepen.

Vervoort zegt dat de Brusselse metro en premetro zeker tot zondag 15 uur dichtblijft. Trams en bussen van de MIVB rijden wel, maar sommige lijnen zijn beperkt. Zondag ten laatste om 17 uur komt ook de regionale veiligheidsraad opnieuw bijeen.

Aangepast reisadvies

Intussen passen meerdere landen hun reisadvies voor België aan. Centraal daarin steeds de oproep om plaatsen waar veel mensen komen te mijden in het Brussel gewest.

‘Bent u in Brussel? Vermijd plaatsen waar veel mensen komen, zoals bijvoorbeeld winkelstraten, musea, etc.’, zo staat bijvoorbeeld in het aangepaste reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. ‘De metro en pre-metro rijden tot nader bericht niet. De situatie wordt door de Belgische autoriteiten van dag tot dag bekeken. Blijf op de hoogte en volg dan de berichten van de lokale autoriteiten op.’

Een gelijkaardig geluid bij Buitenlandse Zaken in het Verenigd Koninkrijk. Dat wijst erop dat het hoogste dreigingsniveau betekent dat ‘de dreiging van een terroristische aanval ernstig en zeer nabij’ is. ‘Mensen moeten plaatsen vermijden waar veel volk bijeenkomt, in het bijzonder in het Brussels gewest, inclusief concerten, grote evenementen, stations, luchthavens, het openbaar vervoer en drukke shoppingcentra’, zo staat in het reisadvies voor België.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Duitsland roept reizigers op grote mensenverzamelingen in het Brussels gewest te vermijden. Het vraagt mensen ook om ‘zich op het openbare domein met verhoogde oplettendheid en waakzaamheid te bewegen’, en steeds de aanwijzingen van de Belgische ordediensten op te volgen.

Ook Frankrijk geeft gelijkaardige richtlijnen mee, en vraagt bovendien ‘om geen geruchten te verspreiden’, zoals ook in de aanbevelingen van het Crisiscentrum in België staat. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content