‘Brussel hééft geen antidiefstalbeleid’

Brussels Open VLD-gemeenteraadslid en parlementslid Els Ampe vindt dat de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene maar eens een beleid rondom diefstal op de sporen moet zetten.

Korpschef Guido Van Wymersch schrijft de toegenomen straatcriminaliteit in Brussel toe aan de aanwezigheid van meer drugsverslaafden en uitgewezen asielzoekers, die stelen om te kunnen overleven. Heeft hij gelijk?

Els Ampe: Dat lijkt me toch een gratuite mededeling. Ik wil wel eens zien waarop hij zich baseert. Wat zijn de profielen van de daders die gauwdiefstallen plegen in Brussel? Heeft hij daar echt cijfers van? Wij vragen die namelijk al jaren. Gaat het inderdaad om ‘Jean Valjean’, die een brood steelt om te kunnen eten, of gaat het om georganiseerde misdaad?

Ik zou het, zoals iedereen met een hart, verschrikkelijk vinden als mensen moeten stelen om zich in leven te houden. Maar ik krijg de indruk dat Van Wymersch zich van iedere verantwoordelijkheid probeert te ontslaan, en asielzoekers met de vinger wijst om zichzelf en zijn korps vrij te pleiten.

Hij zegt anders dat de Brusselse politie alles uit de kast haalt om straatcriminaliteit te bestrijden.

Ampe: Dat klopt helemaal niet. Er zijn in Brussel veel meer politieagenten bezig met administratief werk dan met patrouilleren op straat. Verkeersinbreuken vormen de hoofdzorg van de Brusselse politie. Rondom diefstal is er nauwelijks een beleid. De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft twee vingerafdrukapparaten die werken, voor 240 000 inwoners. Op een handtas die in een vuilnisbak wordt teruggevonden, wordt dus nooit naar vingerafdrukken gezocht. Door de zesde staatshervorming wordt de Brusselse minister-president bevoegd voor de coördinatie van het veiligheidsbeleid in Brussel. Hopelijk helpt dat om in de toekomst de juiste prioriteiten te leggen. (HR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content