Brussel heeft 18 Syriëstrijders uit bevolkingsregisters geschrapt

Yvan Mayeur (PS) © BELGA

Achttien van de zeventig Syriëstrijders uit de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene werden tot nog toe ambtshalve uit de bevolkingsregisters geschrapt. Dat zei burgemeester Yvan Mayeur (PS) in de gemeenteraad.

Ter vergelijking: in Antwerpen, waar men al in het voorjaar van 2013 met de schrapping begon, werden al 55 van de eveneens 70 Syriëstrijders geschrapt.

Yvan Mayeur werd over het onderwerp ondervraagd door N-VA gemeenteraadslid Johan Van den Driessche die precies de nadruk legt op het verschil met Antwerpen.

Wat het aantal Syriëstrijders betreft, baseerde Mayeur zich op de cijfers die hij op 26 januari had gegeven: 70 personen met hoofdverblijfplaats in de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene zijn naar Syrië vertrokken, of, voegde Mayeur er ditmaal aan toe, hebben de intentie te vertrekken. Van negen van hen is geweten dat ze zijn teruggekeerd. Enkele inwoners van de politiezone zijn ter plaatse overleden.

Op vraag van de politie werden 18 van deze Syriëstrijders ambtshalve uit de registers geschrapt. Volgens Mayeur gebeurde dat telkens op basis van een individuele beoordeling. “Het is mijn persoonlijke overtuiging dat wie terugkeert, ook op medisch en psychologisch vlak nauwkeurig moet opgevolgd worden”, zei Mayeur, die een vraag in die zin naar de bevoegde federale overheid heeft gericht.

Volgens oppositielid Johan Van den Driessche is het allemaal te weinig en te laat. “De ambtshalve schrapping is essentieel om fraude bij OCMW- en werkloosheidsuitkeringen effectief aan te pakken. Bovendien kunnen parketten onterecht ontvangen uitkeringen terugvorderen”, legt hij uit. “Op die manier wordt de financiering door België van de Syriëstrijders vermeden of stopgezet. Maar in Brussel is men hier pas eind 2014 mee begonnen.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content