Video | Nieuws

Brussel: Fietsers in hun blootje voor meer veiligheid (video)

Een 150-tal naakte fietsers zijn zaterdagnamiddag door Brussel getrokken voor de elfde editie van Cyclonudista. Met hun actie willen de fietsers de aandacht trekken op de kwetsbare positie van de tweewielers in het stadsverkeer en politieke actie vragen om fietsen in de stad veiliger en aantrekkelijker te maken. Tegelijkertijd staan ze voor een minder vervuilende en overconsumerende levensstijl.

“De manier waarop we vandaag consumeren en goederen verbruiken, aan een vreselijk ritme, is onhoudbaar”, zegt Jerôme Nature van Cyclonudista. “We maken onze leefomgeving kapot en vernielen onze planeet. Het stadsverkeer, waarin de auto centraal staat, is daar een voorbeeld van. Wij willen naar een zachtere mobiliteit, met meer aandacht voor het welzijn van de mensen.”

Meer verplaatsingen in de stad met de fiets zijn daarvoor het beste middel. “Dat zorgt voor minder vervuiling en minder lawaai maar dan moeten die verplaatsingen met de fiets wel mogelijk zijn. Vandaag fietsen we naakt, net om de kwetsbare positie van de fietsers duidelijk te maken. Wij zijn niet beschermd door een carrosserie van staal. Onze politici en beleidsverantwoordelijken moeten dringend meer aandacht hebben voor de fietsers en de nodige aanpassingen doen aan de verkeersinfrastructuur. Meer en veiliger fietspaden. Ook aan het openbaar vervoer is nog veel werk, dat zou bijvoorbeeld gratis moeten zijn.”

Een 150-tal naakte fietsers zijn zaterdagnamiddag door Brussel getrokken voor de elfde editie van Cyclonudista. Met hun actie willen de fietsers de aandacht trekken op de kwetsbare positie van de tweewielers in het stadsverkeer en politieke actie vragen om fietsen in de stad veiliger en aantrekkelijker te maken. Tegelijkertijd staan ze voor een minder vervuilende en overconsumerende levensstijl. “De manier waarop we vandaag consumeren en goederen verbruiken, aan een vreselijk ritme, is onhoudbaar”, zegt Jerôme Nature van Cyclonudista. “We maken onze leefomgeving kapot en vernielen onze planeet. Het stadsverkeer, waarin de auto centraal staat, is daar een voorbeeld van. Wij willen naar een zachtere mobiliteit, met meer aandacht voor het welzijn van de mensen.” Meer verplaatsingen in de stad met de fiets zijn daarvoor het beste middel. “Dat zorgt voor minder vervuiling en minder lawaai maar dan moeten die verplaatsingen met de fiets wel mogelijk zijn. Vandaag fietsen we naakt, net om de kwetsbare positie van de fietsers duidelijk te maken. Wij zijn niet beschermd door een carrosserie van staal. Onze politici en beleidsverantwoordelijken moeten dringend meer aandacht hebben voor de fietsers en de nodige aanpassingen doen aan de verkeersinfrastructuur. Meer en veiliger fietspaden. Ook aan het openbaar vervoer is nog veel werk, dat zou bijvoorbeeld gratis moeten zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content