Olivier Neese

‘Brugge krijgt door één zin van Renaat Landuyt een burgemeestersverkiezing’

Olivier Neese Journalist bij Krant van West-Vlaanderen

‘Eén stem minder dan de vorige keer en ik kies voor mijn eigen leven.’ Burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (SP.A) gooit in een dubbelinterview met John Crombez volgens Olivier Neese, journalist bij de Krant van West-Vlaanderen, zijn kaarten op tafel.

All-in. Alles of niets. De dood of de gladiolen. Renaat Landuyt (SP.A) hangt zijn toekomst vast aan één cijfer: 12.500 voorkeurstemmen. Anders gaat hij genieten van ‘het leven na het werken’, zeg maar: zijn pensioen. Dat zei de Brugse burgemeester in een dubbelinterview aan de zijde van zijn partijvoorzitter John Crombez.

Politici koppelen zelden hun toekomst aan een getal. Liever blijven ze zo vaag mogelijk. Dan kunnen ze na de stembusgang een verlies toch nog als een overwinning verkopen. Vergelijkingen met peilingen, vorige verkiezingen of andere partijen zijn schering en inslag. Op verkiezingsavonden hoor je enkel winnaars. Waarom speelt Landuyt dan nu zo’n hoog spel?

Brugge krijgt door één zin van Renaat Landuyt een burgemeestersverkiezing.

Het is logisch. Bij een nederlaag zou hij geen enkel politiek gewicht meer hebben. Niet in Brugge, niet in Brussel. Een nederlaag komt overeen met een afkeuring van het beleid. En in Brugge staat ‘het beleid’ gelijk aan Renaat Landuyt. Dan kan je als Landuyt geen schepen meer zijn onder pakweg Dirk De fauw (CD&V) of geloofwaardig oppositie voeren.

Het is tactisch. Met één zin maakt hij van de lokale verkiezingen burgemeesterverkiezingen. Ben je voor of tegen Landuyt? Wil je hem of herkansers De fauw, Pol Van Den Driessche (N-VA) of Mercedes Van Volcem (Open VLD)?

Landuyt beseft dat het op eigen kracht zal moeten. Behalve Sammy Roelant (bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog lijsttrekker voor Groen in Brugge, nvdr.) kon SP.A nog niet uitpakken met witte konijnen, terwijl CD&V en Open VLD stevige teams aan het uitbouwen zijn. Annick Lambrecht, die andere sterkhouder van de Brugse SP.A, heeft enkel nog een symbolische plaats op de lijst. Door haar succes in de Kamer en het cumulverbod binnen haar partij kan ze geen schepen meer worden.

Privéwoningen beklad

De strijd is emotioneel. De eerste jaren kreeg de burgemeester van alle kanten kritiek. Van Clubsupporters die de wedstrijd tegen Napoli niet mochten bijwonen tot handelaars die een bushalte voor hun deur kregen. Als ervaren oude politieke rot kon hij die kritiek wel plaatsen, maar het bekladden van zijn privéwoningen: dat was erover. Op zijn 59ste is het dat niet meer waard. ‘Ik heb nog nooit een campagne verloren die ik zelf organiseerde’, liet Landuyt ook optekenen.

Is dit een meesterzet of een wanhoopspoging van Landuyt? Op 14 oktober kennen we het antwoord.

Partner Content