Broers Dejager (Osta Carpets) krijgen zwaardere straf voor miljoenenfraude

© istock
Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

Het hof van beroep in Gent heeft de broers Dejager, van textielbedrijf Osta Carpets uit Deerlijk, zwaarveroordeeld voor miljoenenfraude. Het 113 bladzijden tellende arrest leest als een staalkaart van internationaal georganiseerde fraudetechnieken.

De broers kregen elk 30 maanden cel en bijna 50 miljoen euro werd door het hof verbeurd verklaard, wat zowat neerkomt op onteigening van de fraudeurs. Maar ook de fiscale experts die de broers adviseerden, krijgen een stevige veeg uit de pan.

Bankgegevens

De zaak dateert al van 2006. Een ex-werknemer van Liechtenstein Global Trust gaf de bankgegevens van ruim duizend buitenlandse klanten aan de Duitse overheid. De Belgische fiscus kreeg de gegevens van een aantal Belgen doorgespeeld, onder andere van de familie Dejager. De familie had net in 2006 een zogenaamde regularisatieaangifte voor zwart kapitaal gedaan, maar de informatie uit Liechtenstein bewees dat ze slechts een fractie van hun zwarte fortuin hadden aangegeven. De familie bekende toen een en ander, maar trok ook haar fiscale adviseurs mee in bad: beurshuis Petercam en advocatenkantoor Tiberghien. Petercam sloot vrij snel een minnelijke schikking met het parket en verdween zo uit de procedure.

In eerste aanleg kregen de broers 30 maanden cel, een boete van elk 600.000 euro en ook werd ongeveer 10 miljoen euro verbeurd verklaard. Advocatenkantoor Tiberghien kreeg een boete van 120.000 euro. Dejager werd verdedigd door het kantoor van Walter Van Steenbrugge.

Voor het hof van beroep moesten de beklaagden zich opnieuw verantwoorden voor valsheid in geschrifte, witwassen, foute aangiftes in de personenbelasting (sinds 1987), onjuiste aangifte van successierechten, verduistering van vennootschapsgoederen en betaling van fictieve commissielonen.

Drie fraudecircuits

Het openbaar ministerie beschreef in detail drie fraudecircuits, onder ander via Hongkong en Cyprus. Het zo vergaarde zwarte kapitaal werd ondergebracht in Liechtenstein, Zwitserland, Luxemburg en Liberia.

Advocaat Van Steenbrugge erkende dat er gefraudeerd werd, maar wees vooral op ‘de lichtzinnigheid van de fiscale adviseurs’ toen de broers alles wilden regulariseren en nadien bleek dat dat maar voor een beperkt gedeelte van het zwarte kapitaal was gebeurd. Hij hekelde ook de manier waarop de fiscus het bewijsmateriaal uit Liechtenstein in handen kreeg: ‘De overheid pleegde zelf een misdrijf om een misdrijf vast te stellen’. Hij vond dat zijn cliënten geen eerlijk proces kregen.

Het arrest in beroep is bikkelhard en bevestigt grotendeels de eerdere straffen (opnieuw 30 maanden cel en boters van 600.000 euro), maar in plaats van 10 miljoen wordt nu bijna 50 miljoen euro geconfisqueerd. Dat is ongewoon, want het parket en ook de BBI, eist doorgaans alleen de ontdoken belastingen, het zogenaamde ‘aan de staat ontstolen bedrag’.

Maar het hof van beroep oordeelt nu dat die ontdoken belastingen het gevolg zijn van een resem eerdere misdrijven met fictieve commissielonen en gesjoemel met vennootschapsgoederen en dat al die bedragen mee in rekening moeten worden genomen.

Worden de fraudeurs onteigend?

Een simpel voorbeeld: als iemand jaren geleden 100 euro uit zijn vennootschap in eigen zak stopte en nu wordt betrapt, dan is de fiscus doorgaans tevreden met de betaling van de ontdoken belasting van 34 euro op die 100 euro. Het hof van beroep laat nu die volledige 100 confisqueren. Als het arrest-Dejager navolging krijgt in andere fraudezaken, dan worden fraudeurs voortaan zo goed als onteigend. Goed nieuws voor de fiscus?

De BBI wilde niet reageren op dit opvallende arrest. Maar BBI-directeur Karel Anthonissen schatte vorig jaar in mei in Knack dat er zo’n 57 miljard euro zwart geld in het buitenland circuleert en dat daar ongeveer 20 miljard ontdoken belastingen te rapen valt. Met dit arrest zou dat dus 57 miljard kunnen worden. De BBI-directeur zei toen ook dat ‘fraudeurs pakken een kwestie van willen, kunnen en mogen’ is.

Opmerkelijk zijn de passages in het arrest die de fiscale adviseurs van de broers op de korrel nemen. Het advocatenkantoor Tiberghien en zijn expert Rik Deblauwe worden vrijgesproken omdat hun crimineel opzet onvoldoende bewezen is. Het kantoor Tiberghien verspreidde meteen een persmededeling om dat in de verf te zetten. Maar ondanks de vrijspraak is het hof van beroep niet mals voor Rik Deblauwe. Het hof noemt Deblauwe ‘niet bijzonder diligent (toegewijd, nvdr.)‘ De fiscale expert krijgt het zware verwijt dat hij als advocaat ‘een omvangrijke fiscale regularisatie’ adviseerde en uitvoerde ‘op naam van een cliënt die hij persoonlijk kennelijk nooit heeft ontmoet, noch op consultatie heeft gekregen’. Het hof alludeert daarmee op het feit dat de regularisatie gebeurde op naam van Leon Dejager, de inmiddels overleden vader van de broers. Deblauwe wordt ook nog verweten dat hij ‘geen kritische vragen’ stelde, noch ‘diepgaande verificatie’ deed van de kapitalen.

De broers Dejager kunnen tegen dit arrest nog cassatieberoep aantekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content