Broer-zussenprobleem in Brusselse concentratiescholen

© Belga

Vlaamse ouders in Brussel vinden voor hun kinderen moeilijk een plaats in concentratiescholen.

Brusselse concentratiescholen, die een overwicht allochtonen hebben, doen pogingen om meer kinderen van autochtone, Nederlandstalige ouders aan te trekken. Maar die pogingen stoten op beperkingen.

Aangezien zussen en broers van kinderen die al op de school zitten voorrang krijgen, is er bijgevolg te weinig plaats voor Nederlandstalige kinderen.

“Verschillende scholen zitten al zo goed als vol als de broers en zussen zijn ingeschreven. Alleen een forse capaciteitsuitbreiding kan het tij keren”, zegt Guido François van de vzw Katholieke Opvoeding en Cultuur Brussel (KOCB).

Negen Nederlandstalige ouderparen wilden hun kind in groep inschrijven in de basisschool De Voorzienigheid in Kuregem, maar er bleek maar plaats voor zes. Jean-Luc Vanraes (Open VLD), in de Brusselse regering bevoegd voor onderwijs, zegt dat de school binnen haar net een oplossing kan zoeken. “Als dat niet lukt, kunnen we overwegen een extra containerklas te zetten.”

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A), zegt zich bewust te zijn van het broer-zussenprobleem en “zal het in overweging nemen bij het uitwerken van een nieuwe regeling”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content