Britse parlementsverkiezingen: premier Cameron blinkt uit in afwezigheid

De voorzitters van de vijf belangrijkste oppositiepartijen van het Verenigd Koninkrijk hebben de degens gekruist in een televisiedebat. Met nog drie weken te gaan tot de parlementsverkiezingen was premier David Cameron alweer een opvallende afwezige.

Behalve Cameron van de Conservatieven tekende iedereen present voor het derde televisieoptreden van de kiescampagne. Ed Miliband van arbeiderspartij Labour, Nigel Farage van de eurofobe United Kingdom Indepence Party (Ukip), Nicola Sturgeon van de Schots-nationalistische SNP, Natalie Bennett van de Green Party en Leanne Wood van de Welshe partij Plaid Cymru.

Van links naar rechts: Ed Miliband, Leanne Wood, Natalie Bennett, Nicola Sturgeon en Nigel Farage.
Van links naar rechts: Ed Miliband, Leanne Wood, Natalie Bennett, Nicola Sturgeon en Nigel Farage.© Reuters

Eind maart weigerde premier Cameron al om tijdens een televisiedebat in rechtstreeks duel te gaan met zijn voornaamste uitdager Ed Miliband. Een journalist schotelde kopstukken toen elk apart 20 minuten lang vragen voor. Een peiling van kwaliteitskrant The Guardian, die meteen na de uitzending uitgevoerd werd, wees toen op een lichte overwinning van Cameron.

‘Labour is lightversie van Tories’

Ditmaal waren het de kijkers die hun vragen op de politici mochten afvuren. Vooral thema’s als defensie, immigratie en de overheidsuitgaven kwamen aan bod. Vooral drie sprekers gingen in rechtstreeks duel met elkaar: Miliband, Sturgeon en Farage.

De socialist Ed Miliband beschuldigde de Schotse Nicola Sturgeon ervan dat ze het land wou stukmaken, omdat Sturgeon pleit voor een nieuw referendum over de Schotse onafhankelijkheid voor het einde van de volgende legislatuur. Die onafhankelijkheid werd in september verworpen.

Sturgeon verweet Miliband dan weer dat er te weinig verschil bestaat tussen zijn Labourprogramma en dat van Camerons conservatieve partij. Labour is volgens haar een ‘lightversie’ van de conservatieve Tories.

Nicola Sturgeon.
Nicola Sturgeon.© Reuters

David Cameron samen de laan uitsturen

Na het slaan volgde het zalven. Sturgeon reikte Miliband de hand. Mochten de verkiezingen een hung Parliament veroorzaken waarin geen enkele partij een absolute meerderheid geniet, dan springt de Scottish National Party graag in de bres voor Labour. ‘We hebben de mogelijkheid om David Cameron uit Downing Street weg te sturen, verwerp ze niet!’, raadde Sturgeon Miliband aan.

Die laatste ging niet in op het aanbod en riep terloops de kiezers op om hem een meerderheidsregering te bezorgen. Peilingen tonen aan dat Labour het vooral in Schotland moeilijk heeft, waar de SNP weleens het grootste deel van de sociaal-democratische zetels zou kunnen wegsnoepen.

Cameron afkerig van rechtstreekse duels

Wat de afwezigheid van David Cameron betrof, wezen de neuzen van de oppositie wél in dezelfde richting. Nicola Sturgeon had het over ‘een schande’, terwijl Nigel Farage het betreurde dat ‘David Cameron er vanavond niet bij is’.

David Cameron.
David Cameron.© Reuters

Ed Miliband riep Cameron in zijn slotminuut op om met hem rechtstreeks in duel te gaan vóór de verkiezingsdag van 7 mei. Dat heeft de leider van de Conservatieven altijd geweigerd. Alleen aan een debat met de zes andere belangrijkste partijen van het land – over twee weken – wil de premier zijn medewerking verlenen.

Precies een week voor de stembusslag zullen Cameron, Miliband en vicepremier Nick Clegg van de Liberal Democrats hun opwachting maken in het allerlaatste televisiedebat. Daarbij zullen kiezers de vragen bepalen, maar de drie heren zullen wederom niet met elkaar in debat treden.

(NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content