Dirk Draulans

‘Brief van CD&V aan schooldirecties toont trieste poging tot politieke recuperatie van klimaatmarsen’

Knack-journalist Dirk Draulans verbaast zich over een brief van de CD&V met het aanbod om in katholieke scholen haar klimaatbeleid te gaan uitleggen.

Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) verklaarde niet alleen dat ze zich in haar beleid gesterkt voelt door de klimaatbetogers, maar ook dat ze de klimaatmarsen niet politiek wil recupereren.

Maar hoe moet je dan de demarche verklaren van haar partij die naar de directies van katholieke scholen een brief stuurde met het voorstel om 1) de jongeren op school te houden en niet te laten spijbelen en 2) haar parlementariërs naar de scholen te laten komen om de vijfde- en zesdejaars uit te leggen wat de partij al voor het klimaat heeft gedaan? Zo wil de partij de dialoog met de scholieren aangaan.

Brief van CDu0026V aan schooldirecties toont trieste poging tot politieke recuperatie van klimaatmarsen.

Kritiek op het initiatief, onder meer dat het enkel de jongeren aanspreekt die eventueel al zouden kunnen kiezen, en dat de partij beter in dialoog zou gaan met experts in plaats van met de jongeren, wordt afgedaan als contraproductief. De partij verwacht dat iedereen haar initiatief zou toejuichen vanuit ‘pedagogisch en maatschappelijk’ oogpunt.

Hieronder de integrale brief, zodat u zelf kunt oordelen of het initiatief toe te juichen is dan wel of het om een trieste poging tot politieke recuperatie gaat.

“Beste directie,

Net als vorige week zijn ook gisteren heel veel middelbare scholieren op straat gekomen voor de klimaatzaak. Zij spijbelen heel bewust om de politiek duidelijk te maken dat er meer en hoogdringend aandacht moet komen voor het klimaat en de bescherming ervan.

CD&V deelt de bezorgdheid van de scholieren voor het klimaat. We hebben begrip voor hun visie, toch vragen we de leerlingen ook om aan hun schoolplicht te voldoen en de lessen bij te wonen.

Wij wensen echter de komende dagen en weken langs te gaan bij de scholen en in debat te gaan met de scholieren over klimaat en het beleid ter zake.

Per regio is een parlementair bereid om het gevoerde klimaatbeleid toe te lichten. Tegelijkertijd willen wij luisteren naar de ideeën en voorstellen van de scholieren.

CD&V vraagt de voorzitter van het Vlaams parlement om de Vlaamse klimaatcommissie opnieuw samen te roepen. Samen met de andere partijen willen wij het energie- en klimaatplan 2021-2030 opnieuw tegen het licht houden. De voorstellen van de scholieren zullen daarin meegenomen worden.

Onze vraag aan u, als directie van de school, is of onze parlementair een uurtje van de lestijd kan krijgen om alzo de leerlingen van het 5e en 6e jaar gehoor te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content