Breivik officieel aangeklaagd voor Noorse massamoord

© Reuters

De rechtse extremist Anders Behring Breivik is door het parket formeel aangeklaagd wegens terrorisme en moord.

De aanklagers hadden bijna een uur nodig om Breiviks misdaden voor te lezen. De aanslagen van Breivik, die vorig jaar in Noorwegen aan 77 mensen het leven kostten, worden omschreven als ‘de ergste massamoord in de moderne Noorse geschiedenis’.

De beschuldigingen kunnen de 33-jarige Breivik 21 jaar cel opleveren of ten minste een ’terbeschikkingstelling’ – een straf die hernieuwd kan worden zolang de gevangene als gevaarlijk beschouwd wordt – tenzij hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard. In dat geval riskeert hij een internering, mogelijks voor het leven.

Ontoerekeningsvatbaar of niet?In november stelden twee door justitie aangestelde psychiaters vast dat Breivik krankzinnig, paranoïde-schizofreen en dus ontoerekeningsvatbaar is. Een panel van psychiaters en psychologen van de Noorse commissie voor forensische geneeskunde floten de twee echter terug. Ook andere experts trokken het rapport in vraag.

Het Noorse hooggerechtshof oordeelde daarom dat Breivik een nieuwe psychiatrische expertise moet ondergaan. Die expertise moet plaatsvinden in zijn gevangenis en tegen de start van het proces op 16 april voltooid zijn.

‘Bij zijn volle verstand’
Anders Behring Breivik zelf is ervan overtuigd “dat hij bij zijn volle verstand is” en is het ook helemaal niet eens met de conclusies uit het eerste psychiatrische rapport. De massamoordenaar heeft de aanslagen bekend, maar hij beweert dat ze ‘nodig’ waren om de Noorse samenleving wakker te schudden voor de bedreiging die de islam vormt, zoals hij ook in zijn 1.500 pagina’s tellende manifest beschrijft. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content