Brandend vrachtschip naar locatie ten noorden van Schiermonnikoog

De Fremantle Highway in brand op de Noordzee boven Ameland. De brand op het vrachtschip ten noorden van Ameland kan nog dagen of misschien zelfs weken duren, evenals het mogelijk bergen. © Belga

Het brandende vrachtschip Fremantle Highway nabij het Nederlandse Terschelling zal dit weekend vermoedelijk worden versleept. Het schip zal dan naar een tijdelijke ankerplaats gebracht worden, 16 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog, meldt Rijkswaterstaat.

Wanneer er wordt begonnen met het verslepen van het vrachtschip is onder meer afhankelijk van de rookontwikkeling en de weersverwachtingen. Maar volgens Rijkswaterstaat is het aannemelijk dat het dit weekend gaat plaatsvinden. De sleepactie zal tussen de 12 en 14 uur gaan duren. Eenmaal op de beoogde ankerplaats wordt de situatie opnieuw bekeken. Het is volgens Rijkswaterstaat de bedoeling dat het schip op een gegeven moment naar een haven wordt versleept.

Lees verder onder de factcheck

Maar welke is nog onduidelijk. De samenwerkende bergingsbedrijven die rondom het brandende vrachtschip liggen, zijn vrijdag aan boord geweest om een sleepverbinding te maken, waardoor het beter verplaatst kan worden. Volgens Rijkswaterstaat is het schip stabiel en onder de waterlijn nog intact. Ook helt het niet over.

De voorbereidingen voor het verslepen naar de oostelijkere locatie zijn inmiddels begonnen. De plek ten noorden van Schiermonnikoog noemt Rijkswaterstaat “een betere uitgangspositie, die past bij de verschillende scenario’s en de verwachte weersomstandigheden”. De Nederlandse kustwacht zal de scheepvaartbegeleiding verzorgen. Rijkswaterstaat meldt dat er geen directe gevolgen worden verwacht voor de bewoners en de natuur van de Waddeneilanden.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content