Brandbom parlement: gooier handelde ‘uit vergelding voor aanpak coronacrisis’

De verdachte gooide maandag een molotovcocktail naar het federaal parlement in Brussel. © Belga Image

De man die maandag een molotovcocktail gooide naar het federaal parlement in Brussel, handelde als vergelding tegen de politieke wereld, die volgens hem verantwoordelijk is voor het wanbeheer van de huidige gezondheidscrisis. Dat bevestigt het Brusselse parket.

De man, P.V. (36) uit Sint-Truiden, wordt dinsdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter en het parket vraagt dat hij onder aanhoudingsbevel wordt geplaatst.

Verschillende media berichtten op basis van zijn Facebook- en Twitterprofiel eerder dat hij aanleunt bij extreemrechts, maar volgens het parket ‘is er geen objectief bewijs dat de feiten met een bepaalde politieke overtuiging in verband brengt’.

Opgepakt

Het incident vond omstreeks 13.30 uur plaats. Toen dook de 36-jarige P.V. uit Sint-Truiden op voor de poorten van het federaal parlement.

Volgens het parket had de man een verdachte houding en wou een politiepatrouille hem controleren, maar voor het zover kwam, gooide P.V. een zelfgemaakte brandbom naar het parlementsgebouw.

Die raakte het gebouw niet, maar viel tegen het hekwerk voor het parlement en beschadigde enkele wagens.

P.V. had nog tijd om een foto te nemen van het resultaat en die op Twitter te delen voor de politie hem inrekende.

Huiszoeking

Terwijl de man ondervraagd werd, hield de politie een huiszoeking in zijn woning en werd zijn wagen, die in de omgeving van het parlement stond, doorzocht. ‘De eerste onderzoeksresultaten wijzen erop dat er geen voorwerpen zijn gevonden in het bezit van de verdachte die gevaarlijk zijn voor de openbare veiligheid’, zegt parketwoordvoerder Denis Goeman.

‘In dit stadium van het onderzoek zijn er weliswaar enkele documenten gevonden in het bezit van de verdachte die erop wijzen dat hij extreme overtuigingen zou hebben, maar er is geen objectief bewijs dat de feiten met een bepaalde politieke overtuiging in verband brengt.

‘Tijdens zijn verhoor heeft de verdachte niet gezegd te hebben gehandeld in naam van een bepaalde ideologie, maar wel als vergelding tegen de politieke wereld, die volgens hem verantwoordelijk is voor het wanbeheer van de huidige gezondheidscrisis.’

Partner Content