Bracke schreef mee aan SP-manifest

Het N-VA-Kamerlid heeft in 1991 meegeschreven aan het partijmanifest ‘In de naam van de roos’ van toenmalig SP-voorzitter Frank Vandenbroucke. Hij was toen VRT-journalist.

Als ghostwriter voor toenmalig SP-voorzitter Frank Vandenbroucke schreef huidig N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke in 1991 het partijmanifest ‘In de naam van de Roos’. Dat schrijft De Standaard op gezag van verschillende bronnen. Bracke, die destijds VRT-journalist was, bevestigt dat hij “meeschreef” aan de tekst.

Van Bracke was al geweten dat hij in de jaren negentig een bijzondere relatie onderhield met SP/SP.A, de partij hand- en spandiensten verleende, en dat Valère Descherp het pseudoniem was waarvan de toenmalige VRT-journalist zich in het socialistische partijblad Doén bediende.

Ghostwriter

“Hij was onze man bij de openbare omroep”, vertelt een niet nader genoemd socialistisch voorman uit die tijd in De Standaard. Bracke vertegenwoordigde niet alleen de socialisten op de nieuwsredactie, hij fungeerde in 1991 ook als ghostwriter voor Vandenbroucke.

‘In de naam van de Roos’ moest volgens reclameman Wim Schamp – die de campagne vormelijk uitwerkte – een eigentijdse vertaling worden van het Charter van Quaregnon (1894), ooit de ideologische basis van de socialisten.

Vandenbroucke zegt in de krant dat hij zich dat niet meer kan herinneren, maar een gewezen partijcommunicatiemedewerker en Schamp zijn wel zeker.

Schamp: “Vandenbroucke kwam met een tekst aandragen die Bracke had geschreven. Ik was er niet zo gelukkig mee. Bracke moest namelijk voor de SP-voorzitter de prestaties van de socialistische ministers in de verf zetten. Zoiets paste volgens mij niet in zo’n manifest. Daarom hebben we aan de tekst nog wat geschaafd.”

Groep

Bracke ontkende een en ander nog in De Standaard, maar gaf vrijdagochtend op de openbare omroep toe dat hij “meeschreef aan de tekst”. “We waren een groep mensen van allerlei slag die samenkwamen en brainstormden over zo’n nieuw manifest. Ik heb daar ook paragrafen in geschreven of herschreven.”

Volgens het N-VA-kopstuk deed hij dat in zijn vrije tijd en onbezoldigd. Maar als journalist is hij naar eigen zeggen altijd onafhankelijk geweest. Bracke zei ook dat er nog journalisten zijn die in een recent verleden artikelen en boeken geschreven hebben voor politieke partijen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content