Bourgeois: ‘Ook bedrijven en burgers hebben rol bij klimaatdoelstellingen’

© Belga

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft zaterdag bij zijn bezoek aan bouwbeurs Batibouw gewezen op de “belangrijke rol van bedrijven en burgers” om de Vlaamse klimaatdoelstellingen te halen.

De minister-president bezocht Batibouw in het kader van de Vlaamse klimaattop die in april op de agenda staat. Hij bezocht er bijvoorbeeld een aantal standen en organisaties die inzetten op energiezuinig bouwen, duurzame materialen of technieken.

Niet alleen de overheid draagt verantwoordelijkheid zodat Vlaanderen de klimaatdoelstellingen haalt, klonk het. “Bedrijven spelen een rol in het produceren en aanbieden van duurzame en energiezuinige technieken en materialen, maar ook in het energie-efficienter maken van hun productieproces en het hertekenen van hun logistieke keten”, aldus Geert Bourgeois.

“Nog werk aan de winkel”

En de burgers hebben een belangrijke rol “in hun bouweisen, plannen en engagement om mee te stappen in dit energieverhaal”, dixit de Vlaamse regeringsleider. Dat het gemiddelde energiepeil van een Vlaamse woning op tien jaar tijd gehalveerd is, is niet alleen aan de strengere normen, maar ook aan de ambitie om energiezuinig te bouwen te danken. “Dit stemt me hoopvol, maar het moet nog beter. We mogen niet vervallen in passiviteit. Er is immers nog werk aan de winkel.”

Voorts wees de minister-president op de inspanningen en de voorbeeldfunctie van de Vlaamse overheid. Vele Vlaamse Administratieve Centra (VAC) in verschillende steden zijn zuiniger dan wettelijk vereist en ook bij nieuwe gebouwen is het een breekpunt, klonk het. Het nieuwe VAC Brussel moet het grootste passiefgebouw van België worden. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content