Bourgeois I kan van start: N-VA stemt in met Vlaamse regeringsdeelname

De leden van de N-VA zijn voor Vlaamse regeringsdeelname. © BELGA

Geert Bourgeois mag minister-president worden, vindt de N-VA. Tweeduizend leden hebben in de Antwerpse stadsschouwburg ingestemd met de deelname van hun partij aan de Vlaamse regering. Eerder deden ook CD&V en de Open VLD dat.

De N-VA’ers kregen het regeerakkoord voorgesteld, maar mochten ook vragen stellen aan de kopstukken. Slechts achttien leden gingen daarop in.

N-VA-voorzitter Bart De Wever trok het congres om 19.30 uur achter gesloten deuren op gang met de ‘politieke context’ waarin het regeerakkoord met CD&V en Open VLD tot stand kwam. Daarna mocht toekomstig minister-president Geert Bourgeois het akkoord zelf inhoudelijk toelichten, alvorens het woord te geven aan de aanwezige leden.

‘Nieuw hoofdstuk in de Vlaamse geschiedenis’

“Er zijn enkel mannen tussengekomen”, stelde De Wever vast na afloop vand e vragenronde. “Mijn hypothese is dat de vrouwen de teksten wel gelezen hebben en van de eerste keer juist begrepen.”

De partijtop vroeg vervolgens het vertrouwen van de leden om in de Vlaamse regering te stappen. “Ik vraag nu uw steun om een heel nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van Vlaanderen aan te snijden”, zei De Wever. “Als u het goed vindt legt morgen een lid van onze partij de eed af als minister-president van Vlaanderen. Als u het goed vindt gaan we morgen verder aan de slag om te bouwen aan de toekomst van een Vlaanderen dat werkt aan vertrouwen, verbinden en vooruitgaan.”

De aanwezige leden staken daarop zowat allemaal hun hand in de lucht. “U hebt uw fiat gegeven, niet enkel voor de goedkeuring van een ambitieus programma, maar ook voor de toetreding tot een Vlaamse regering die voor de eerste keer een Vlaams-nationalistische partij aan het stuur zal hebben”, zei Geert Bourgeois daarop. “Mijn dank daarvoor.”

Postjes

Na het congres trok het bestuur van de partij zich terug om zich te buigen over de namen en bevoegdheden van de N-VA-ministers.

Eerder op de avond gaven ook de andere coalitiepartners, CD&V en Open VLD, hun goedkeuring. Het is nu alleen nog wachten op de definitieve namen voor de ministerposten. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content