Bourgeois I heeft minder plaats voor vrouwelijke topambtenaren

© belga

Omdat een aantal entiteiten van de Vlaamse administratie samengevoegd zullen worden, dreigt het aantal vrouwelijke topambtenaren sterk terug te lopen – van 21% naar 10 of 15%.

De vorige Vlaamse regering had al enkele fusies beslist, en daar komen nu twaalf fusies bij die de nieuwe regering aankondigde. Hierdoor daalt het totale aantal topfuncties. Dat schrijft De Standaard.

“Dat is op zich geen slechte zaak”, zegt Alona Lyubayeva, de Vlaamse ­diversiteitsambtenaar. “Maar als ik kijk naar welke entiteiten zullen fusioneren, lijkt het erop dat het vooral ten koste van vrouwen aan de top zal gaan.”

Momenteel zijn 20 van de 94 leidinggevende topambtenaren vrouwen (21%). Na de beoogde fusies is de kans groot dat het aantal vrouwelijke topambtenaren daalt naar 10 of 15 procent – de helft van het streefcijfer van 31 procent.

Lyu­ba­yeva wijst erop dat de politici beslissen wie de nieuwe diensten zullen leiden, maar “het zou wel eens heel slecht kunnen uitpakken als net telkens, toevallig, voor de mannelijke topambtenaar wordt gekozen”. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content