Bourgeois: ‘Het is niet uitgemaakt dat Homans minister-president voor N-VA wordt’

© belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

N-VA-kopstuk Geert Bourgeois zegt dat zijn partij niet heeft uitgemaakt wie minister-president in Vlaanderen wordt als de N-VA aan zet is. ‘Daarover wordt niet beslist in Antwerpen’ Zijn uitspraak is opvallend nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever zei dat de kans groot is dat Liesbeth Homans in plaats van Kris Peeters de volgende minister-president wordt.

N-VA-viceminister-president Geert Bourgeois zegt dat het nog niet uitgemaakt is wie minister-president wordt, mocht zijn partij N-VA als grootste uit de stembus komen. ‘Liesbeth Homans heeft zich niet kandidaat gesteld.’ Bourgeois heeft eerder al laten verstaan dat hij zelf graag minister-president van Vlaanderen wordt.

De uitspraken van Bourgeois zijn opmerkelijk. Afgelopen weekend nog zei N-VA-voorzitter Bart De Wever dat zijn partij wel degelijk het Vlaams minister-presidentschap zal claimen wanneer ze een goede uitslag haalt. Hij zei daarbij dat de kans groot is dat niet Kris Peeters maar Liesbeth Homans de volgende Vlaamse regering zal leiden.

In een reactie daarop schreef Homans in een column voor Knack.be dat ze geen enkele post claimt, maar wel haar verantwoordelijkheid zal nemen wanneer dat nodig is.

Het is dan ook verwonderlijk dat Bourgeois nu zegt dat het niet uitgemaakt is wie voor N-VA de Vlaamse regering zal leiden. Iin het verleden heeft Bourgeois al laten verstaan dat hij zelf geen nee zou zeggen mocht hij de kans krijgen.

‘Liesbeth heeft zich niet expliciet kandidaat gesteld, ze heeft zich willen profileren tegenover de Antwerpse lijsttrekker van CD&V,’ zegt Bourgeois.

Het is de vraag of hij daarmee het partijstandpunt vertolkt of dat hij op zijn beurt zichzelf profileert binnen de partij. Bourgeois zei ook dat N-VA in ieder geval met CD&V wil besturen, de partij waarmee hij als voormalig voorzitter een kartel smeedde.

N-VA wil de grootste partij worden, de Vlaamse formatie leiden en de minister-president leveren. Maar over wie dat wordt, ligt nog niets vast. ‘Daar wordt niet over beslist in Antwerpen, daar wordt niet over beslist in West-Vlaanderen’, zei Bourgeois in Terzake.

Volgens de N-VA-viceminister-president komt het regeerprogramma op de eerste plaats. Essentieel is volgens hem dat de volgende Vlaamse regering ‘de budgettaire aderlating van de zesde staatshervorming’ moet oplossen.

Als partner voor N-VA ziet Bourgeois de CD&V. ‘Wij denken dat we dat het best kunnen doen met CD&V. Open VLD wil immers dat Vlaanderen nog meer bespaart.’ Ook deze uitspraak is opmerkelijk. Zoals bekend gaat de voorkeur van N-VA-voorzitter Bart De Wever uit naar een zogenaamde ‘Antwerpse coalitie’ of een centrum-rechtse regering, een regering van N-VA met CD&V en Open VLD, ook al gaat het er in de kiescampagne erg hard aan toe tussen de partijen van De Wever en Gwendolyn Rutten.

‘SP.A en Groen willen dan weer geen besparingen,’ zei Bourgeois. ‘Ik denk dat er meer coherentie kan zijn’.

Volgens Bourgeois moet CD&V uitmaken of ze wil regeren ‘als grootste van vier kleintjes’ of samen met N-VA. ‘Je kan daarover niet in het ongewisse blijven’.

Federaal wil N-VA blijven gaan voor de socio-economische herstelregering. Ook al kan die volgens Bourgeois “veel minder goed” gaan nu blijkt dat het door de N-VA geprezen confederalisme niet via een wijziging van de grondwet kan worden doorgevoerd.

‘Je gaat een centrum-rechtse meerderheid krijgen in in Vlaanderen en een centrum-linkse zoniet zeer linkse meerderheid in Wallonië. Wat betekent dat de blokkering blijft en elke Vlaamse stem weer gedevalueerd wordt’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content