Zuiderzinnen gaat vreemd op zondag

Literair weekend in aantocht: de Utrechtse Nacht van de Poëzie viert zijn 30e editie en in Antwerpen vindt het twaalfde festival van het woord, ‘Zuiderzinnen’, plaats.

De Nacht van de poëzie in Utrecht
Op zaterdag vindt de 30e editie van de Nacht van de Poëzie plaats in Utrecht.

In de Douwe Egbertszaal van de Stadsschouwburg in Utrecht zullen meer dan twintig dichters het podium betreden. Ook overleden dichters M. Vasalis, Willem Wilmink en Jotie ’t Hooft verschijnen voor even terug op het podium. Hadwych Minis, cabaretier Herman Finkers en jong Utrechts dichter Daniël Vis zullen voor de gelegenheid hun gedichten voordragen. Andere deelnemende dichters zijn: Jana Beranová, Ellen Deckwitz, Jules Deelder, Chrétien Breukers, Martin Reints, K. Schippers, Bob Fosko, Rob Schouten, Lieke Marsman, Vrouwkje Tuinman, Koenraad Goudeseune, Jo Govaerts, Hester Knibbe, Gerrit Komrij, Maud Vanhauwaert, Kees Van Koten en Stijn Vranken.

Naar goede gewoonte leiden presentators Ingmar Heytze en Jeroen van Merwijk het publiek doorheen de diverse poëtische acts. Artiesten zoals Blauzin, Blaas of Glory en Zapp4 verzorgen een muzikale noot tijdens de Entr’acts. Bovendien presenteert het literair festival ook een tweede editie van de ‘Slam Night’. In de Blauwe Zaal zullen 24 dichters het tegen elkaar opnemen om de gunst van het publiek. De twee dichters die het meeste applaus krijgen, gaan door naar het hoofdpodium. Daar strijden ze voor de titel ‘Nightpoet’. ‘Slam Night’ is een organisatie van Poëziecircus en is gratis toegankelijk voor iedereen.

Tot en met zaterdag zal de organisatie van de Nacht zogenaamde ‘zwerfbundels’ verspreiden. Deze gratis dichtbundels zijn te vinden op plekken waar veel ‘staarders’ aanwezig zijn. Mensen die ergens staan te wachten en dus te ‘staren’, worden afgeleid door een poëziebundel. ‘De bundels hebben we over van vorige edities. In plaats van ze op de planken te houden, wouden we de gedichten de wereld insturen’, aldus de organisatie.

De Nacht van de Poëzie vindt plaats in de Stadsschouwburg in Utrecht. Tickets kosten €36.


Zuiderzinnen toont kortfilm ‘de Veer van César’
Op zondag vindt het literaire festival ‘Zuiderzinnen‘ plaats op en rond het Antwerpse Zuid.

Naast voordrachten van tal van schrijvers, dichters en zangers, vindt ook een uitzonderlijke vertoning plaats van ‘De veer van César’. Deze symbiose van kortfilm, animatie en poëzie omvat gastrollen van Robbe de Hert en Jan Decleir, evenals een filmgedicht van Peter Holvoet-Hanssen. Speciaal voor ‘Zuiderzinnen’ wordt ook de ‘making of’ vertoond.

Thema van dit jaar is ‘Zuiderzinnen gaat vreemd’. En deze ‘Vreemd’ mogen we zo breed mogelijk opvatten. Men zoekt het grensverleggende op in de literatuur, reikend van literatuur om opgelegde grenzen te doorbreken tot verhalen over reizende auteurs tot gewoonweg vreemde dingen doen.

De muzikale aftrap wordt gegeven door Flip Kowlier, unplugged. Ook ‘De laatste showband’ geeft een uniek concert voor de Allerlaatste Keer. Jan Mulder vertelt over de eerste Belgen in zijn leven, Herman Brusselmans en Kristien Hemmerechts lezen voor uit hun nieuwe roman. Verhalen over ‘anders zijn’ of een ‘vreemde afkomst’ worden verzorgd door onder meer Rachida Lamrabet en Nabil Khazzaka. Andere literaire gasten zijn: Remco Campert, Saskia De Coster, Peter Verhelst, Aidan Chambers, Jeroen Olyslaegers, Tom Naegels, Thomas Blondeau, Willem van Zadelhoff, Bart Van Loo, Michael de Cock.

Voor de allerkleinsten zijn er vertelsessies en workshops met Marc De Bel, die 25 jaar schrijven viert, Michael De Dock en Brits jeugdauteur Aidan Chambers. Twee echte kookfeeën verzorgen kooksprookjes.

Voor Poëzieliefhebbers begint het Feest van het Woord al op zaterdag. Dan vindt het 2e festival van de Europese dichtkunst plaats in de Permeke bibliotheek in Antwerpen. Het eerste festival werd georganiseerd in het kader van het Duitse Ruhrgebied als culturele hoofdstad van Europa 2010. Radio Klara sprak toen van het beste dichtfestival van het jaar. Voor dit jaar heeft de organisatie drie artistieke luiken in petto. Eerst worden drie grote dames uit de Nederlandstalige poëzie in België in de bloemetjes gezet: Lucienne Stassaert, Annie Reniers en Marleen De Crée. Vervolgens zijn er poëzieprojecten rond Havenklanken en Moorsoldaten: ‘Anti oolog-Voor vrede-wij zijn geëngageerde dichters’. Tot slot is er een meertalige San Fransico special.

Concreet: Zuiderzinnen vindt plaats op zondag 18 september van 12 tot 20u op tal van podia op en rond het Antwerpse Zuid, waardoor de stad gedeeltelijk autovrij zal zijn. Tickets kosten €6 en zijn verkrijgbaar aan de ticketbox bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. 60-plussers betalen slechts halve prijs en jongeren tot 16 jaar mogen gratis binnen. Ook leerkrachten kunnen, mits vertoon van de leerkrachtenkaart, gratis binnen.

Esmeralda Van den Bosch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content