Peter Koelewijn diende een klacht in tegen 'De helleveeg' van A.F.Th. van der Heijden omdat zijn naam erin werd vermeld in een wel erg ongunstige context, zo Koelewijn. In de verdieping boven de Eindhovense viswinkel woont in A.F.Th's roman een engeltjesmaakster - een vrouw die illegaal abortus uitvoert dus - en dat vond Koelewijn absoluut niet kunnen.

Daardoor kreeg de naam Koelewijn immers een negatieve lading volgens de zanger. In het echte leven was er inderdaad een viswinkel Koelewijn in Eindhoven maar geen abortuspleegster in hetzelfde pand. Deze naamskwestie vocht Koelewijn aan in kortgeding met de eis om die in de roman recht te zetten via een inlegvel.

Vrije meningsuiting primeert

De rechter besliste gisteren echter dat de schrijver wel degelijk een echte naam in een fictieve context mag gebruiken. Het recht van vrije meningsuiting primeert hier op een mogelijk misverstand waardoor de lezer de echte Koelewijn met de fictieve uit de roman gaat vereenzelvigen.

Ondertussen raakte ook bekend dat Van der Heijden aan een vervolg bezig is aan 'Tonio', de roman waarin hij het echt gebeurde dodelijke ongeval van zijn zoon literair verwerkt. Ook daar dus gebruikte Van der Heijden reeds een beproefd procédé.

Frank Hellemans

Peter Koelewijn diende een klacht in tegen 'De helleveeg' van A.F.Th. van der Heijden omdat zijn naam erin werd vermeld in een wel erg ongunstige context, zo Koelewijn. In de verdieping boven de Eindhovense viswinkel woont in A.F.Th's roman een engeltjesmaakster - een vrouw die illegaal abortus uitvoert dus - en dat vond Koelewijn absoluut niet kunnen.Daardoor kreeg de naam Koelewijn immers een negatieve lading volgens de zanger. In het echte leven was er inderdaad een viswinkel Koelewijn in Eindhoven maar geen abortuspleegster in hetzelfde pand. Deze naamskwestie vocht Koelewijn aan in kortgeding met de eis om die in de roman recht te zetten via een inlegvel.Vrije meningsuiting primeertDe rechter besliste gisteren echter dat de schrijver wel degelijk een echte naam in een fictieve context mag gebruiken. Het recht van vrije meningsuiting primeert hier op een mogelijk misverstand waardoor de lezer de echte Koelewijn met de fictieve uit de roman gaat vereenzelvigen.Ondertussen raakte ook bekend dat Van der Heijden aan een vervolg bezig is aan 'Tonio', de roman waarin hij het echt gebeurde dodelijke ongeval van zijn zoon literair verwerkt. Ook daar dus gebruikte Van der Heijden reeds een beproefd procédé.Frank Hellemans