Davidsfonds Uitgeverij, vooral bekend voor zijn historische en culturele non-fictie uitgaven én voor zijn jeugdboekenimprint Infodok, wordt per 1 januari onderdeel van WPG België dat onder andere Manteau (vooral bekend voor zijn thrillers) en Standaard Uitgeverij (bekend voor zijn strips) al onder zijn vleugels heeft.

Fusiebewegingen

Sinds De Bezige Bij Antwerpen verleden jaar werd opgedoekt, blijft het onrustig in de Vlaamse uitgeverijenwereld. De fusiebewegingen werden ingezet toen Pelckmans uitgeverij Polis uit de grond stampte (Harold Polis was de vroegere uitgever van de Vlaamse, Antwerpse poot van de Nederlandse Bezige Bij die nu bij Pelckmans aan de slag is gegaan) én onlangs Van Halewyck aan zijn portefeuille toevoegde.

Nu heeft de concurrentie - in Vlaanderen vooral WPG en Lannoo - dus geantwoord. WPG (voluit Weekblad Pers Groep), met in Nederland onder andere De Bezige Bij, heeft via zijn Belgische divisie nu Davidsfonds Uitgeverij ingelijfd. De imprints Davidsfonds en Infodok blijven voorlopig bestaan en het personeel mag vanuit zijn Leuvense stek aan de slag blijven maar het staat in de sterren geschreven dat een reorganisatie de komende jaren Davidsfonds Uitgeverij er heel anders zal doen uitzien.

Terug naar socio-culturele kerntaak

"Met de uitgaven van Davidsfonds versterken we ons kwalitatieve non-fictieaanbod. En ook de uitgaven van Infodok passen mooi in ons kinderportfolio", stelt Peter Quaghebeur, CEO van WPG Uitgevers België in een persbericht.

Tine Verhelst, algemeen directeur van het Davidsfonds, vindt op haar beurt dat de doorverkoop van Davidsfonds Uitgeverij aan WPG België een goede zaak is voor het Davidsfonds dat nu terug kan keren naar zijn kerntaak van socio-culturele vereniging: "De bedrijfseconomische aspecten van het uitgeven behoren niet tot de kerntaken van een socio-culturele vereniging. Gegeven de context waarin cultuurorganisaties vandaag aan de slag gaan, is het noodzakelijk om de focus op de essentie van het socio-culturele werk te leggen."

Nieuwe overname in de maak?

Benieuwd of Lannoo ondertussen ook een overname voorbereidt. Borgerhoff & Lamberigts, vroeger bekend voor zijn sportbio's en nu vooral voor zijn politieke boeken, lijkt daarbij een begeerde bruid.

(Bron: Persbericht Davidsfonds Uitgeverij)

Davidsfonds Uitgeverij, vooral bekend voor zijn historische en culturele non-fictie uitgaven én voor zijn jeugdboekenimprint Infodok, wordt per 1 januari onderdeel van WPG België dat onder andere Manteau (vooral bekend voor zijn thrillers) en Standaard Uitgeverij (bekend voor zijn strips) al onder zijn vleugels heeft. FusiebewegingenSinds De Bezige Bij Antwerpen verleden jaar werd opgedoekt, blijft het onrustig in de Vlaamse uitgeverijenwereld. De fusiebewegingen werden ingezet toen Pelckmans uitgeverij Polis uit de grond stampte (Harold Polis was de vroegere uitgever van de Vlaamse, Antwerpse poot van de Nederlandse Bezige Bij die nu bij Pelckmans aan de slag is gegaan) én onlangs Van Halewyck aan zijn portefeuille toevoegde.Nu heeft de concurrentie - in Vlaanderen vooral WPG en Lannoo - dus geantwoord. WPG (voluit Weekblad Pers Groep), met in Nederland onder andere De Bezige Bij, heeft via zijn Belgische divisie nu Davidsfonds Uitgeverij ingelijfd. De imprints Davidsfonds en Infodok blijven voorlopig bestaan en het personeel mag vanuit zijn Leuvense stek aan de slag blijven maar het staat in de sterren geschreven dat een reorganisatie de komende jaren Davidsfonds Uitgeverij er heel anders zal doen uitzien.Terug naar socio-culturele kerntaak"Met de uitgaven van Davidsfonds versterken we ons kwalitatieve non-fictieaanbod. En ook de uitgaven van Infodok passen mooi in ons kinderportfolio", stelt Peter Quaghebeur, CEO van WPG Uitgevers België in een persbericht.Tine Verhelst, algemeen directeur van het Davidsfonds, vindt op haar beurt dat de doorverkoop van Davidsfonds Uitgeverij aan WPG België een goede zaak is voor het Davidsfonds dat nu terug kan keren naar zijn kerntaak van socio-culturele vereniging: "De bedrijfseconomische aspecten van het uitgeven behoren niet tot de kerntaken van een socio-culturele vereniging. Gegeven de context waarin cultuurorganisaties vandaag aan de slag gaan, is het noodzakelijk om de focus op de essentie van het socio-culturele werk te leggen."Nieuwe overname in de maak?Benieuwd of Lannoo ondertussen ook een overname voorbereidt. Borgerhoff & Lamberigts, vroeger bekend voor zijn sportbio's en nu vooral voor zijn politieke boeken, lijkt daarbij een begeerde bruid.(Bron: Persbericht Davidsfonds Uitgeverij)