Wie krijgt morgen de Knack Poirot-prijs?

© Logo

Afspraak donderdag 31 oktober om 11 uur, in de Rode Zaal op de Antwerpse Boekenbeurs. Iedereen is welkom. Fred Braeckman zet een en ander alvast op een rijtje: van oeuvre- en publieksprijs tot de 5 genomineerden.

Morgen wordt op de Boekenbeurs in Antwerpen de Knack Hercule Poirot-prijs uitgereikt. Dan weten we wie de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar schreef. De prijs is intussen aan zijn zestiende editie toe. De laureaat krijgt een cheque van 5.000 euro.

Oeuvreprijs

Eigenlijk worden er dit jaar drie prijzen uitgereikt. Zo krijgt morgen Louis van den Bergh, beter bekend als Aster Berkhof, de oeuvreprijs die de carrière van een schrijver bekroont. De prijs ging eerder al naar Jef Geeraerts (2007) en Pieter Aspe (2010). Berkhof is 93 en schreef in de loop van de jaren meer dan honderd boeken: reisverhalen, psychologische romans, humoristische verhalen. Maar hij is ook een van de pioniers van de Vlaamse misdaadroman. Zeventig jaar geleden publiceerde hij ‘De heer in grijzen mantel’, een avonturenthriller die in een bergdorpje bij Perpignan speelt. Er volgden tientallen misdaadverhalen. En pas verscheen wat uitgever Houtekiet ‘het literaire afscheid van Berkhof’ noemt: ‘De marmeren meisjes’ en ‘Aline’. Twee misdaadromans in één band, goed voor zeshonderd bladzijden.

Beste thriller

Er wordt dit jaar ook een publieksprijs uitgereikt, een prijs van de lezer. Hij ging in 2011 naar Bram Dehouck die voor ‘Een zomer zonder slaap’ de meeste stemmen op de Knacksite achter zich kreeg. Vorig jaar werd Pieter Aspe de publieksfavoriet met ‘Eiland’. De meeste aandacht gaat morgen allicht naar de keuze van de jury die voor de shortlist vijf boeken selecteerde. Vijf is geen must, maar bijna een traditie. Net zoals het blijkbaar een traditie is dat geen enkele Vlaamse misdaadschrijver tot nu toe de prijs meer dan eens heeft gekregen. Dat in tegenstelling tot de Nederlandse Gouden Strop. Daar werden onder anderen Charles den Tex, Tomas Ross, René Appel en de Vlamingen Bram Dehouck en Bob Mendes al een paar keer gelauwerd. Niet onlogisch, want net als de Poirotprijs bekroont de Gouden Strop niet de beste auteur, wel het beste boek.

Shortlist

Nog even op een rijtje de shortlist van dit jaar. Bavo Dhooge en Rudi Soetewey zijn geen onbekenden. Dhooge werd in 2010 al genomineerd en schreef met ‘Santa Monica’ een origineel, humoristisch verhaal met personages die allen ‘nen hoek af hebben’. Soetewey die de Poirotprijs 2011 kreeg, gaat de politieke toer op in ‘2017’. Een spannende, zwarte roman over Vlaanderen in de nabije toekomst. De drie andere kandidaten zijn allen op een of andere manier debutanten. ‘Uit de hoogte’ van Luc Boonen vertelt het verhaal van een vader die bij een auto-ongeval vrouw en kinderen verliest en koste wat het kost de chauffeur die vluchtmisdrijf pleegde wil opsporen. Jeugdauteur Hilde Vandermeeren is met ‘Als alles duister wordt’ aan haar eerste thriller toe. Een jonge vrouw die aan gezichtsblindheid lijdt is getuige van een moord. De moordenaar vreest dat ze hem zal herkennen en achtervolgt haar. Dimitri Bontenakels ‘De steek van de schorpioen’ is wel een bijzonder eigenzinnige keuze van de jury. Een fascinerende hilarische noir met slapstick on the road, en misschien ook wel een thriller. De zoektocht naar het dagboek van een huurling.

En de winnaar …, die kent u morgen.

Fred Braeckman

Afspraak morgen, donderdag 31 oktober om 11 uur, in de Rode Zaal op de Boekenbeurs. Iedereen welkom.

Partner Content