Het Chileense gerecht gaat een klacht van de communistische partij onderzoeken. De partij waar Neruda een prominent lid van was, beweert al jaren dat de Chileense dichter-Nobelprijswinnaar omwille van zijn overtuiging na de coup in september 1973 werd vermoord.

Dat toenmalig president Salvador Allende na de staatsgreep van Augusto Pinochet zelfmoord zou hebben gepleegd, wordt al langer dan vandaag in twijfel getrokken. Maar dat de Chileense dichter Pablo Neruda (1904-1973) ook gewelddadig om het leven zou zijn gebracht in de nasleep van diezelfde coup, wordt nu pas onderzocht.

Officieel overleed de dichter aan prostaatkanker. Bepaalde getuigen beweren nu echter dat Neruda op last van de dictatuur zou zijn omgebracht, aldus het persbureau AFP. Feit is dat Neruda twaalf dagen na zijn vriend overleed. Maar tot hier toe werd dus aangenomen dat het om een natuurlijke dood ging.

Neruda, prototype van de geëngageerde dichter, werd wereldberoemd met zijn 'Canto general', een lyrisch epos dat een stem geeft aan de onderdrukten en vertrapten van Noord- en Zuid-Amerika. Zijn sensuele liefdespoëzie is eveneens een waarmerk van Neruda. Zijn werk werd ook in het Nederlands vertaald. Koen Stassijns en Ivo van Strijtem stelden bij uitgeverij Lannoo een bloemlezing samen van zijn beste poëzie ('De mooiste van Pablo Neruda') en bij Privé-Domein verschenen zijn memoires ('Ik beken, ik heb geleefd').

Frank Hellemans

Het Chileense gerecht gaat een klacht van de communistische partij onderzoeken. De partij waar Neruda een prominent lid van was, beweert al jaren dat de Chileense dichter-Nobelprijswinnaar omwille van zijn overtuiging na de coup in september 1973 werd vermoord.Dat toenmalig president Salvador Allende na de staatsgreep van Augusto Pinochet zelfmoord zou hebben gepleegd, wordt al langer dan vandaag in twijfel getrokken. Maar dat de Chileense dichter Pablo Neruda (1904-1973) ook gewelddadig om het leven zou zijn gebracht in de nasleep van diezelfde coup, wordt nu pas onderzocht.Officieel overleed de dichter aan prostaatkanker. Bepaalde getuigen beweren nu echter dat Neruda op last van de dictatuur zou zijn omgebracht, aldus het persbureau AFP. Feit is dat Neruda twaalf dagen na zijn vriend overleed. Maar tot hier toe werd dus aangenomen dat het om een natuurlijke dood ging.Neruda, prototype van de geëngageerde dichter, werd wereldberoemd met zijn 'Canto general', een lyrisch epos dat een stem geeft aan de onderdrukten en vertrapten van Noord- en Zuid-Amerika. Zijn sensuele liefdespoëzie is eveneens een waarmerk van Neruda. Zijn werk werd ook in het Nederlands vertaald. Koen Stassijns en Ivo van Strijtem stelden bij uitgeverij Lannoo een bloemlezing samen van zijn beste poëzie ('De mooiste van Pablo Neruda') en bij Privé-Domein verschenen zijn memoires ('Ik beken, ik heb geleefd').Frank Hellemans