Elke week levert GfKBelgium in samenwerking met Boek.be voor Knack.be de top 10-en van best verkochte boeken in de Vlaamse boekhandel van de voorbije week aan. Ze doen dit voor drie genres: fictie (romans dus), spannende boeken (thrillers met andere woorden) en literaire non-fictie.

Usual suspects

In de afgelopen week van 28 december tot en met 3 januari blijven de toppers het goed doen: Liane Moriarty ('Het geheim van mijn man') en Paula Hawkins ('Het meisje in de trein') bezetten als vanouds de eerste twee plaatsen in de verkoop van de romans, terwijl Pieter Aspe ('Het oor van Malchus') en Chris De Stoop ('Dit is mijn hof') de verkoopsranking voor thrillers respectievelijk literaire non-fictie aanvoeren. Maar daarnaast zijn er enkele opmerkelijke nieuw- of terugkomers.

Opvallende namen

Oliver Sacks, Luigi Novi/Wikimedia Commons
Oliver Sacks © Luigi Novi/Wikimedia Commons

Straf toch wel dat Stefan Hertmans met zijn everseller 'Oorlog en terpentijn' van twee jaar geleden allicht vaak cadeau werd gedaan want opnieuw op nummer drie in de fictieverkoop van de eindejaarsweek. Ook Jeroen Brouwers ('Het hout') blijft op plaats acht - allicht ook dankzij de ECI-LIieratuurprijswinst van medio november 2015 - in de gratie van de Vlaamse lezers terwijl good old Griet Op de Beeck ('Kom hier dat ik u kus') op plaats negen eveneens weer van de partij is. Dimitri Verhulst mag ook niet klagen met de zesde stek voor zijn 'Bloedboek'.

Joost Zwagerman en Oliver Sacks zaliger

Bij de thrillers blijft het vuistdikke 'Ik ben Pelgrim' van Terry Hayes het bijzonder goed doen terwijl bij de literaire non-fictie ook Joost Zwagerman zaliger van de partij is met het postuum gepubliceerde 'De stilte van het licht'. Het bijzondere vogelboek 'De H is van havik' van Helen MacDonald - vaak getipt in de eindejaarslijstjes van boekenbijlagen - staat op rang vier en de autobiografie van de onlangs overleden neuroloog Oliver Sacks ('Dankbaarheid') was allicht eveneens een geschenkboek want op plaats zeven.

Zeg nu nog eens dat de literaire cadeaukoper geen goede smaak zou hebben.

Elke week levert GfKBelgium in samenwerking met Boek.be voor Knack.be de top 10-en van best verkochte boeken in de Vlaamse boekhandel van de voorbije week aan. Ze doen dit voor drie genres: fictie (romans dus), spannende boeken (thrillers met andere woorden) en literaire non-fictie. Usual suspectsIn de afgelopen week van 28 december tot en met 3 januari blijven de toppers het goed doen: Liane Moriarty ('Het geheim van mijn man') en Paula Hawkins ('Het meisje in de trein') bezetten als vanouds de eerste twee plaatsen in de verkoop van de romans, terwijl Pieter Aspe ('Het oor van Malchus') en Chris De Stoop ('Dit is mijn hof') de verkoopsranking voor thrillers respectievelijk literaire non-fictie aanvoeren. Maar daarnaast zijn er enkele opmerkelijke nieuw- of terugkomers.Opvallende namenStraf toch wel dat Stefan Hertmans met zijn everseller 'Oorlog en terpentijn' van twee jaar geleden allicht vaak cadeau werd gedaan want opnieuw op nummer drie in de fictieverkoop van de eindejaarsweek. Ook Jeroen Brouwers ('Het hout') blijft op plaats acht - allicht ook dankzij de ECI-LIieratuurprijswinst van medio november 2015 - in de gratie van de Vlaamse lezers terwijl good old Griet Op de Beeck ('Kom hier dat ik u kus') op plaats negen eveneens weer van de partij is. Dimitri Verhulst mag ook niet klagen met de zesde stek voor zijn 'Bloedboek'.Joost Zwagerman en Oliver Sacks zaligerBij de thrillers blijft het vuistdikke 'Ik ben Pelgrim' van Terry Hayes het bijzonder goed doen terwijl bij de literaire non-fictie ook Joost Zwagerman zaliger van de partij is met het postuum gepubliceerde 'De stilte van het licht'. Het bijzondere vogelboek 'De H is van havik' van Helen MacDonald - vaak getipt in de eindejaarslijstjes van boekenbijlagen - staat op rang vier en de autobiografie van de onlangs overleden neuroloog Oliver Sacks ('Dankbaarheid') was allicht eveneens een geschenkboek want op plaats zeven.Zeg nu nog eens dat de literaire cadeaukoper geen goede smaak zou hebben.