Welk boek is het mooiste?

Een boekenjournaal over filmende schrijvers (of schrijvende filmers), “curatorgerechten” en tien “mooie boeken”.

Het Beste Boekomslag
Welk boek springt het meest in het oog? De Publieksprijs voor het Beste Boekomslag wil het publiek dichter bij ‘mooie boeken’ betrekken. Door het uitbrengen van een stem op een van de tien genomineerde boeken, zijn er boekencheques ter waarde van vijftig euro te winnen. De beslissing van het publiek is een onderdeel van ‘De Best Vormgegeven Boeken’, de prijs die het belang tussen inhoud en vormgeving van boeken wil aantonen. ‘Gal. Een halve eeuw op het scherp van de snee’, ‘Hammertime’, ‘Wie is er bang van de islam’ en ‘Brooddoos. Een verhaal in sneetjes’, zijn maar enkele voorbeelden uit de keuzelijst. Die lijst varieert van boeken met scherpe thema’s tot kinderboeken en lustverhalen. Stemmen uitbrengen kan van 11 tot 21 maart 2011. De vijf winnaars worden op donderdag 21 april bekendgemaakt.

Spraakwater
Cultuurcentrum ’t Schaliken pakt uit met het literaire festival ‘Spraakwater’, en met Bart van Loo. De schrijver, spreker en francofiel heeft voor de gelegenheid zelf een programma in elkaar gebokst. Curator Van Loo nodigde Geert Van Istendael, auteur van ‘Het Belgisch labyrint of De schoonheid van de wanstaltigheid (1989)’, uit. Ook brengt Van Loo Kempenzonen Vitalski en Walter van den Broeck naar Herentals. Vitalski was samen met Van Loo al eerder te gast in ’t Schaliken met ‘Oot Kwizien literair’ en Van den Broeck brak door met zijn ‘Brief aan Boudewijn’ uit 1980. De vierde uitnodiging gaat naar de Nederlands-Vlaamse schrijver-poëet Benno Bernard die binnenkort een nieuwe dichtbundel ‘Krijg nou de lyriek’ uit heeft. Samen zullen ze discussiëren over gastronomie, België en (wat had u gedacht) literatuur. Voor de muziek zorgt ‘No Angry Young Man’, een Belgische groep die ‘folky pop’ en retro jazz brengt. Naast porties literatuur zijn er ook andere, echte menu’s: Bart Van Loo stelde voor ‘Spraakwater’ een driegangenmenu samen. In vier restaurants uit Herentals kunnen liefhebbers proeven van de ‘curatorgerechten’, die ook in zijn boek ‘Als kok in Frankrijk’ staan beschreven.

Soirée Claudel
De Franse schrijver Philippe Claudel is ook scenarioschrijver en filmregisseur. Dat toont hij op 1 april in de Gentse Vooruit tijdens de ‘Soirée Philippe Claudel’. ‘Tous les soleils’ vertelt over Alessandro, een Italiaanse hoogleraar van barokmuziek die in Straatsburg woont met Irina, zijn puberdochter van vijftien. In combinatie met zijn anarchistische broer, krijgt Alessandro soms de indruk dat hij twee tieners opvoedt. Zijn vriendengroep weerhoudt de alleenstaande vader ervan zich eenzaam te voelen, maar ondertussen vergeet hij om zijn liefdesleven weer op te bouwen. Na de vertoning gaat Claudel in gesprek met Gudrun De Geyter van Klara. Ze zullen het hebben over de film en zijn net vertaalde roman ‘Het Onderzoek’. Philippe Claudel schreef reeds romans als ‘Grijze zielen’ en ‘Het verslag van Brodeck’. Na ‘Il y a longtemps que je t’aime’ is het nu de tweede keer dat Claudel een langspeelfilm maakte.

(Bron: persberichten)
Karine Claassen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content