Weer nieuw kortverhaal van Scott Fitzgerald opgedoken

Scott Fitzgerald (1896-1940). © biography.com

Drie jaar nadat ‘Thank you for the light’ van Scott Fitzgerald boven water kwam, wordt in het Amerikaanse maandblad The Strand opnieuw een onbekend kortverhaal van de Amerikaanse auteur gepubliceerd.

‘Temperature’ heet het nieuwste kortverhaal van Scott ‘Great Gatsby’ Fitzgerald dat deze maand in het Amerikaanse maandbald The Strand wordt gepubliceerd. De uitgever vond het in Fitzgeralds nalatenschap in Princeton University.

Weer nieuw kortverhaal van Scott Fitzgerald opgedoken
© /

In 2012 kwam al een groot ongepubliceerd kortverhaal van Fitzgerald boven water. ‘Thank you for the light’ had de Amerikaanse mondaine auteur in 1936 gemaakt voor The New Yorker, maar die weigerde het verhaal destijds te brengen omdat het te eigenaardig was. Het verhaal ging over een verkoopster van lingerie die voor een vuurtje naar de kerk trekt, en daar bezoek krijgt van Maria.

Fitzgerald vertelt over zichzelf

Nu duikt er dus een tweede kloek – 8.000 woorden – kortverhaal op van de ‘Great Gatsby’-schrijver. In ‘Temperature’, geschreven één jaar voor zijn dood, heeft Fitzgerald het min of meer over hemzelf: een dertigjarige schrijver die in Los Angeles hartproblemen krijgt, te veel drinkt en in de moviebusiness van Hollywood werkt. Het verhaal, aldus de uitgever van The Strand, heeft een onderkoelde, tragikomische verteltoets die zo typisch is voor Fitzgerald. Door problemen met zijn literaire agent, geraakte het verhaal destijds niet verkocht.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content