Met de elfde thrilleractie van Knack kunt u vijf spannende boeken kopen rond het thema 'Wat als...'. Werk van auteurs als Philip Roth, C.J. Sansom, Robert Harris, Michael Chabon en Brendan DuBois. Voor 5,95 euro per boek koopt u met de voordeelbon bij Standaard Boekhandel de vijf boeken. Per los deel betaalt u 7,95 euro.

De Amerikaanse auteur Michael Chabon vraagt zich in 'De Jiddische politiebond', het 5e deel van Knacks supervoordelige reeks zomerthrillers af, of de Joden in Alaska een thuisland hadden kunnen vinden.

Heel even wat geschiedenis. Harold L. Ickes (1874-1952) was een Amerikaans politicus die wel eens Honest Harold werd genoemd. Hij had progressieve ideeën, was een voorstander van de New Deal, verzette zich met man en macht tegen corruptie en wist er een miljardenplan door te krijgen om de werkloosheid tijdens de depressie aan te pakken.

Afgelegen plaats in Alaska

Maar niet al zijn ideeën werden verwezenlijkt. Tegen het einde van de jaren dertig van vorige eeuw had hij als minister een plan om de in Duitsland en elders in Europa bedreigde Joden een plek te geven in Amerika. En dat zou Sitka worden, een afgelegen plaats in Alaska. Hoewel Roosevelt niet echt tegen was, is er niets van terecht gekomen.

Sitka wordt wel werkelijkheid in de parallelle geschiedenis van de Amerikaan Michael Chabon 'De Jiddische politiebond'. Een 'wat als'-verhaal dat in 2006 verscheen. Chabon was intussen al de gelauwerde auteur van onder meer 'De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay' die met een Pulitzer werd bekroond. Onder het mom van een harde detectiveroman met knipogen naar Chandler en Hammett vraagt Chabon zich af wat er zou zijn gebeurd mochten de Joden inderdaad Sitka als een soort vrijstaat hebben gekregen.

Of naar Madagaskar?

Sitka is bij Chabon sinds 1947 een miljoenenstad geworden die over zijn hoogtepunt heen is. We zijn zestig jaar later en de Joodse inwoners zijn onzeker over hun lot. Wat gaat er nu gebeuren? Want de periode dat de Amerikanen Sitka in bruikleen hebben gegeven is bijna voorbij. Sommigen zijn al uitgeweken. Ironisch genoeg ook naar Madagaskar, een mogelijk emigratie-eiland voor Joden dat de nazi's zelf ooit nog hadden bedacht. In die sfeer onderzoekt detective Landsman de moord op een man. Iemand schoot hem door het hoofd. Het lijk werd gevonden in het armtierig Hotel Zamenhof waarin Landsman sinds zijn echtscheiding ook verblijft. De doodeerlijke oerpessimistische detective zit vol trauma's: zijn huwelijk liep op de klippen, zijn vader pleegde zelfmoord. Alcohol bracht geen redding, nicotine ook niet.

Indrukwekkend

Clichés van het misdaadgenre? Niet bij Chabon die met 'De Jiddische politiebond' een indrukwekkend boek schreef. Een 'if-history', een detective en een politieke roman.

Fred Braeckman

De Amerikaanse auteur Michael Chabon vraagt zich in 'De Jiddische politiebond', het 5e deel van Knacks supervoordelige reeks zomerthrillers af, of de Joden in Alaska een thuisland hadden kunnen vinden. Heel even wat geschiedenis. Harold L. Ickes (1874-1952) was een Amerikaans politicus die wel eens Honest Harold werd genoemd. Hij had progressieve ideeën, was een voorstander van de New Deal, verzette zich met man en macht tegen corruptie en wist er een miljardenplan door te krijgen om de werkloosheid tijdens de depressie aan te pakken. Afgelegen plaats in AlaskaMaar niet al zijn ideeën werden verwezenlijkt. Tegen het einde van de jaren dertig van vorige eeuw had hij als minister een plan om de in Duitsland en elders in Europa bedreigde Joden een plek te geven in Amerika. En dat zou Sitka worden, een afgelegen plaats in Alaska. Hoewel Roosevelt niet echt tegen was, is er niets van terecht gekomen.Sitka wordt wel werkelijkheid in de parallelle geschiedenis van de Amerikaan Michael Chabon 'De Jiddische politiebond'. Een 'wat als'-verhaal dat in 2006 verscheen. Chabon was intussen al de gelauwerde auteur van onder meer 'De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay' die met een Pulitzer werd bekroond. Onder het mom van een harde detectiveroman met knipogen naar Chandler en Hammett vraagt Chabon zich af wat er zou zijn gebeurd mochten de Joden inderdaad Sitka als een soort vrijstaat hebben gekregen. Of naar Madagaskar?Sitka is bij Chabon sinds 1947 een miljoenenstad geworden die over zijn hoogtepunt heen is. We zijn zestig jaar later en de Joodse inwoners zijn onzeker over hun lot. Wat gaat er nu gebeuren? Want de periode dat de Amerikanen Sitka in bruikleen hebben gegeven is bijna voorbij. Sommigen zijn al uitgeweken. Ironisch genoeg ook naar Madagaskar, een mogelijk emigratie-eiland voor Joden dat de nazi's zelf ooit nog hadden bedacht. In die sfeer onderzoekt detective Landsman de moord op een man. Iemand schoot hem door het hoofd. Het lijk werd gevonden in het armtierig Hotel Zamenhof waarin Landsman sinds zijn echtscheiding ook verblijft. De doodeerlijke oerpessimistische detective zit vol trauma's: zijn huwelijk liep op de klippen, zijn vader pleegde zelfmoord. Alcohol bracht geen redding, nicotine ook niet. IndrukwekkendClichés van het misdaadgenre? Niet bij Chabon die met 'De Jiddische politiebond' een indrukwekkend boek schreef. Een 'if-history', een detective en een politieke roman. Fred Braeckman