Walter van den Broeck di 2 november

Op Allerzielen is het Madammendag op de Boekenbeurs maar ook mannen mogen hun zegje doen.

Walter van den Broeck (Knack Uur van de Literatuur)

Dinsdag 2 november – 15u – Knack-stand 426

Walter van den Broeck brak 30 jaar geleden definitief door met Brief aan Boudewijn. N.a.v. een jubileumeditie van het boek maakte Van den Broeck een tussentijds rapport op van de staat van het land anno 2010 én van de Olense cité waar Boudewijn destijds handjes kwam schudden. Interview door Knack-journalist Joël De Ceulaer die zelf nog in de Olense cité heeft gewoond en dus persoonlijk heeft meegemaakt waar Van den Broeck het in zijn roman over had én heeft.

Joke Spaey
Dinsdag 2 november – 14u – Blauwe Zaal

De Leuvense Johanna ‘Joke’ Spaey (°1966) heeft altijd al een passie voor geschiedenis gehad anders ga je geen assyriologie (studie van Assyrische geschiedenis in het oude Nabije Oosten) studeren. Ze werd eindredacteur bij Flair en waagde zich na een schrijfcursus aan een novelle over de Eerste Wereldoorlog. Op vraag van uitgeverij Manteau werd die uitgediept tot een heuse literaire thriller Dood van een soldaat (2005). Tot haar eigen verbazing was haar debuut een schot in de roos: ze kreeg er niet alleen de Nederlanse Gouden Strop voor maar ook de Vlaamse Hercules Poirotprijs. In Vlucht (2007) keert ze terug naar haar oude liefde, de Eerste Wereldoorlog, maar deze keer zonder thrillersetting. Ze concentreert zich op het wel en wee van twee vrouwelijke hoofdpersonages op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Het is trouwens opvallend hoe vrouwen in haar werk de boventoon voeren, sterke vrouwen die zonder schroom hun seksualiteit beleven, ook tegen beter weten in. Daardoor onderscheidt ze zich van haar mannelijke collega’s, zeker in het thrillerwereldje, die vrouwen en seks doorgaans vanuit een machostandpunt beschrijven.

Renske de Greef

Dinsdag 2 november – 13u30 – Oranje Zaal

‘Er is één ding aan seks op vreemde plekken wat wel waar is. En heel leuk. De pornografische herinnering. De seks op het moment zelf is niet leuk.’ Renske de Greef (°1984) maakte furore met haar vrijmoedige én slimme columns over seks. Ze debuteerde ermee in Spunk online, een Nederlands jongerenmagazine, én in De Morgen. Later werden ze gebundeld in Lust. Ondertussen heeft ze al twee romans geschreven: Was alles maar konijnen (2007) en En je ziet nog eens wat (2009). In dit laatste boek gebruikt ze haar reis naar Afrika voor een Aids-project om er een hilarisch portet aan op te hangen van de vrijwilligersscene aldaar. De Greef schrijft ongecomplexeerd over wat haar generatie bezig houdt: seks jazeker, maar ook over veel meer dan dat. Ondertussen is ze columniste voor nrc.next, de jongerenversie van het volwassen NRC Handelsblad waar Peter Vandermeersch, voormalig hoofdredacteur van De Standaard, de plak zwaait. Vandermeersch beschouwde het als zijn levenswerk om De Standaard te verjongen en werd daarom ook aangetrokken door de Nederlandse krantenbonzen. Wedden dat De Greef onder zijn hoede nog meer haar vleugels zal mogen spreiden?

Ugo Janssens – Godin of slavin?

Dinsdag 2 november – 14u – Gele Zaal‘In onze Westerse wereld is de vrouw altijd godin én slavin geweest.’ Auteur en historicus Ugo Janssens verdiende al zijn strepen als schrijver van De oude Belgen en gaat nu nog verder in de tijd terug om de beeldvorming rond de vrouw te beschrijven. In zijn boek Vrouwen. 30.000 jaar mysterie becommentarieert Janssens de bijna altijd dubbelzinnige manier waarop tegen de vrouw in onze samenleving vanaf de steentijd werd aangekeken. Steeds was daar die dubbele taakverdeling van hoer en heilige maagd, zo Janssens, van minnares en zorgende vrouw, van godin en tegelijkertijd slavin en voetveeg. De in Brasschaat geboren auteur waagde zich ook reeds aan een historische roman De vrouw met de luifelhoed die zich afspeelde in het Antwerpse en waarin ook een vrouw de hoofdrol vertolkte. Op echte historische ondergrond voelt hij zich echter beter in zijn sas. En wij die dachten dat tegenwoordig de dames de broek droegen en de nieuwe man meer en meer vervrouwelijkt totdat het mannelijke geslacht helemaal zal zijn uitgestorven en de vrouw als heerseres der wereld zonder mannelijke opponent zal overblijven…

Frank Hellemans

Voor het volledige overzicht van het dagprogramma, zie boek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content