De eerste Hugo's worden in november volgend jaar uitgereikt, zo laat de openbare omroep weten.

Voor elke Hugo is er een ambassadeur: bekende gezichten die houden van boeken en hun kijkers en luisteraars mobiliseren om samen op zoek te gaan naar de beste boeken van het jaar in diverse genres. De ambassadeurs zijn Annelies Van Herck, Michel Wuyts, Kamal Kharmach, Sofie Lemaire, Leonard Muylle, Friedl' Lesage, Cathérine Vandoorne, Sieglinde Michiel, Tom De Cock en Stijn Van de Voorde.

Liefde voor boeken en lezen

De winnaars krijgen 'eeuwige roem en een passend kunstwerk', aldus de VRT. De openbare omroep wil met de boekenprijs niet alleen de beste boeken bekronen, maar ook lezen promoten bij een breed publiek. 'De VRT wil met De Hugo's vooral de liefde voor boeken en lezen in de verf zetten. De tien ambassadeurs zullen niet alleen lezen, maar ook praten of schrijven over die ervaring. Op hun eigen net of dat van een ander', aldus cultuurmanager Chantal Pattyn.

Auteur Jeroen Olyslaegers heeft echter zijn bedenkingen bij de beloning van De Hugo's. 'Jullie zijn er echt mee aan het lachen', reageert hij in een Facebookpost. '"Eeuwige roem"? Enig idee wat voor verschil een geldprijs voor mijn leven heeft betekend?'

'Jullie zijn verdomme de VRT, jullie site, radio en televisie barst van de reclame. Ik stel voor dat jullie een stukje van die energie gebruiken om een respectabele som, dit land en haar (sic) cultuur waardig, bij elkaar te sprokkelen voor de schrijvers die deze prijs zullen krijgen.'

De boeken die in aanmerking komen voor de eerste editie van De Hugo's, zijn uitgegeven tussen 1 september 2017 en 31 augustus 2018 en oorspronkelijk in het Nederlands geschreven.

De partners van de VRT bij het project zijn: boek.be, deBuren, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Iedereen Leest, VAV, VVBAD, Canon Cultuurcel, de organisatoren van literaire events, de Auteurs en Sabam for Culture.