Op de lijst van de nominaties staat dit jaar geen enkele Vlaming. Of bijna niet. Ook de vrouwelijke misdaadschrijvers zijn ondervertegenwoordigd.

De juryleden van de Gouden Strop kregen niet minder dan 111 spannende boeken te lezen. Een recordaantal. En het konden er nog wat meer zijn, want een aantal boeken kwamen volgens juryvoorzitter en actrice Inge Ipenburg te laat binnen. Die vond dat er bij de totale oogst heel wat originele pareltjes zaten 'waarin een goed verhaal met maatschappelijke relevantie de nodige spanning opriep.' Maar ze zei tevens dat er nogal wat relationeel gedoe was, prinsen op witte paarden en zieleroerselen van onevenwichtige dames.'

De Gouden Strop bekroont sinds 1986 het beste originele Nederlandstalige spannende boek. Nederlanders en Vlamingen doen dus mee. Overigens was Jef Geeraerts de eerste om gelauwerd te worden. Als Vlamingen volgden later Bob Mendes, Johanna Spaey en vorig jaar nog Bram Dehouck.

Bij de vijf nominaties dit jaar eigenlijk een halve Vlaming. Het gaat om het schrijversechtpaar Kisling & Verhuyck die met 'De duim van Alva' een historische misdaadroman schreven die speelt in Antwerpen. Het boek werd vorig jaar ook genomineerd voor de Knack Hercule Poirotprijs. Corine Kisling is een Rotterdamse, Paul Verhuyck is geboren in Antwerpen. Beiden wonen in Zeews-Vlaanderen.

Een andere kanshebber is Peter Buwalda die met zijn meeslepend debuut 'Bonita Avenue' een wel uitgesproken 'literair' boek op de nominatielijst bracht. Intussen is het nog best mogelijk dat Buwalda ook de 50.000 euro van de Libris Literatuurprijs in de wacht sleept. Die prijs wordt op 9 mei uitgereikt. Aan de Gouden Strop is dit jaar 10.000 euro verbonden.

Verder genomineerd zijn Gauke Andriesse met 'De handen van Kalman Teller', Lupko Ellen met 'Herenboer' en Jacob Vis met 'De imker'. Vis haalde in totaal al vier keer de shortlist van de Gouden Strop.

Hoewel Nederland relatief veel succesrijke vrouwelijke misdaadschrijvers telt, ontbreken ze duidelijk op de nominatielijst. Geen Suzanne Vermeer, Saskia Noort, Marion Pauw... Intussen verwonderde de Nederlandse misdaadschrijver Peter de Zwaan er zich in de 'De Spanningsblog' over dat zijn jongste thriller niet was ingestuurd. 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger' moet wacht tot volgend jaar om mee te doen. Wat ironisch merkt de Zwaan op dat de maand april blijkbaar niet bestaat voor de Gouden Strop: 'Alleen boeken die verschenen tussen 1 mei 2010 en 1 april 2011 tellen.'

Fred Braeckman

Op de lijst van de nominaties staat dit jaar geen enkele Vlaming. Of bijna niet. Ook de vrouwelijke misdaadschrijvers zijn ondervertegenwoordigd. De juryleden van de Gouden Strop kregen niet minder dan 111 spannende boeken te lezen. Een recordaantal. En het konden er nog wat meer zijn, want een aantal boeken kwamen volgens juryvoorzitter en actrice Inge Ipenburg te laat binnen. Die vond dat er bij de totale oogst heel wat originele pareltjes zaten 'waarin een goed verhaal met maatschappelijke relevantie de nodige spanning opriep.' Maar ze zei tevens dat er nogal wat relationeel gedoe was, prinsen op witte paarden en zieleroerselen van onevenwichtige dames.'De Gouden Strop bekroont sinds 1986 het beste originele Nederlandstalige spannende boek. Nederlanders en Vlamingen doen dus mee. Overigens was Jef Geeraerts de eerste om gelauwerd te worden. Als Vlamingen volgden later Bob Mendes, Johanna Spaey en vorig jaar nog Bram Dehouck.Bij de vijf nominaties dit jaar eigenlijk een halve Vlaming. Het gaat om het schrijversechtpaar Kisling & Verhuyck die met 'De duim van Alva' een historische misdaadroman schreven die speelt in Antwerpen. Het boek werd vorig jaar ook genomineerd voor de Knack Hercule Poirotprijs. Corine Kisling is een Rotterdamse, Paul Verhuyck is geboren in Antwerpen. Beiden wonen in Zeews-Vlaanderen.Een andere kanshebber is Peter Buwalda die met zijn meeslepend debuut 'Bonita Avenue' een wel uitgesproken 'literair' boek op de nominatielijst bracht. Intussen is het nog best mogelijk dat Buwalda ook de 50.000 euro van de Libris Literatuurprijs in de wacht sleept. Die prijs wordt op 9 mei uitgereikt. Aan de Gouden Strop is dit jaar 10.000 euro verbonden.Verder genomineerd zijn Gauke Andriesse met 'De handen van Kalman Teller', Lupko Ellen met 'Herenboer' en Jacob Vis met 'De imker'. Vis haalde in totaal al vier keer de shortlist van de Gouden Strop.Hoewel Nederland relatief veel succesrijke vrouwelijke misdaadschrijvers telt, ontbreken ze duidelijk op de nominatielijst. Geen Suzanne Vermeer, Saskia Noort, Marion Pauw... Intussen verwonderde de Nederlandse misdaadschrijver Peter de Zwaan er zich in de 'De Spanningsblog' over dat zijn jongste thriller niet was ingestuurd. 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger' moet wacht tot volgend jaar om mee te doen. Wat ironisch merkt de Zwaan op dat de maand april blijkbaar niet bestaat voor de Gouden Strop: 'Alleen boeken die verschenen tussen 1 mei 2010 en 1 april 2011 tellen.'Fred Braeckman