Toen Salinger in 2010 overleed, stipuleerde hij in zijn testament dat enkele ongepubliceerde verhalen pas in 2060 openbaar mochten worden gemaakt. Ze waren wel ter inzage voor wetenschappers maar dus (nog) niet voor het grote publiek. De tekst van drie verhalen is deze week uitgelekt omdat iemand een ingescande versie onder de titel 'Three Stories' op eBay te koop aanbood.

Typische Salinger-swing

'Birthday boy', 'Paula' en 'The ocean full of bowling balls' heetten de verhalen. Buzzfeed verspreidde het nieuws en pakte uit met enkele treffende citaten.

Vooral het laatste verhaal van de drie is blijkbaar zeer de moeite waard. Niet alleen omdat het een voorstudie blijkt tot de cultroman 'The catcher in the rye', waarmee Salinger wereldberoemd werd maar ook omdat het die typische melancholisch-luchtige Salinger-swing heeft :'The swimming here stinks because there are no waves, even little waves. What good is it without any waves and you never get scared or turned all over?' In deze passage laat Salinger Holden Caulfield aan het woord die in dit kortverhaal een brief schrijft over zijn verveling in een zomerkamp, dezelfde Caulfield dus die later het hoofdpersonage werd in 'The Catcher in the rye'.

Frank Hellemans

Toen Salinger in 2010 overleed, stipuleerde hij in zijn testament dat enkele ongepubliceerde verhalen pas in 2060 openbaar mochten worden gemaakt. Ze waren wel ter inzage voor wetenschappers maar dus (nog) niet voor het grote publiek. De tekst van drie verhalen is deze week uitgelekt omdat iemand een ingescande versie onder de titel 'Three Stories' op eBay te koop aanbood.Typische Salinger-swing'Birthday boy', 'Paula' en 'The ocean full of bowling balls' heetten de verhalen. Buzzfeed verspreidde het nieuws en pakte uit met enkele treffende citaten. Vooral het laatste verhaal van de drie is blijkbaar zeer de moeite waard. Niet alleen omdat het een voorstudie blijkt tot de cultroman 'The catcher in the rye', waarmee Salinger wereldberoemd werd maar ook omdat het die typische melancholisch-luchtige Salinger-swing heeft :'The swimming here stinks because there are no waves, even little waves. What good is it without any waves and you never get scared or turned all over?' In deze passage laat Salinger Holden Caulfield aan het woord die in dit kortverhaal een brief schrijft over zijn verveling in een zomerkamp, dezelfde Caulfield dus die later het hoofdpersonage werd in 'The Catcher in the rye'.Frank Hellemans