Freek Mariën, amper 27, won afgelopen weekend de prestigieuze Taalunie Toneelschrijfprijs (goed voor 10.000 euro) voor 'Wachten en andere helden' nadat hij drie jaar geleden met 'Vergiet' ook al een theaterprijs voor beste jeugdscript scoorde.

Mariën is dus met deze prijs niet aan zijn proefstuk toe en geldt binnen het wereldje als geheimtip. Dat hij nu voor 'Wachten en andere helden' de Taalunie Toneelschrijfprijs ontvangt, zal hem allicht ook tot de grotere theaters toegang verschaffen.

Onnavolgbaar uitzonderlijk

Freek Mariën, zoon van VRT-journaliste Greet Pluymers en van wijlen de vroegere Mechelse cultuurbeleidscoördinator Wim Mariën, werd door de jury de hemel in geprezen voor zijn 'anarchistisch en provocatief stuk, onnavolgbaar in ontwikkeling, zo uitzonderlijk dat het eigenlijk met geen ander werk te vergelijken valt.' In de theatertekst, die Mariën oorspronkelijk voor het kleine theatergezelschap De Nietjesfabriek schreef, houden vier mannen de wacht bij een muur waarachter een staatsgeheim te vinden zou zijn. Wanneer een van de vier bewakers plots verdwijnt, beginnen de geruchten rond te zoemen.

Dementie

Mariën schreef aanvankelijk vooral voor jeugdtheater. In 2012 won hij de Nederlands-Duitse Kaas en Kappes-prijs voor beste Nederlands-Duitse theatertekst voor 'Vergiet', een stuk over dementie voor kinderen vanaf acht jaar. Toen al werd duidelijk dat Mariën iets in zijn mars had. Met 'Wachten en andere helden' mikt hij nu blijkbaar ook op een volwassen publiek.

Frank Hellemans

Freek Mariën, amper 27, won afgelopen weekend de prestigieuze Taalunie Toneelschrijfprijs (goed voor 10.000 euro) voor 'Wachten en andere helden' nadat hij drie jaar geleden met 'Vergiet' ook al een theaterprijs voor beste jeugdscript scoorde. Mariën is dus met deze prijs niet aan zijn proefstuk toe en geldt binnen het wereldje als geheimtip. Dat hij nu voor 'Wachten en andere helden' de Taalunie Toneelschrijfprijs ontvangt, zal hem allicht ook tot de grotere theaters toegang verschaffen.Onnavolgbaar uitzonderlijkFreek Mariën, zoon van VRT-journaliste Greet Pluymers en van wijlen de vroegere Mechelse cultuurbeleidscoördinator Wim Mariën, werd door de jury de hemel in geprezen voor zijn 'anarchistisch en provocatief stuk, onnavolgbaar in ontwikkeling, zo uitzonderlijk dat het eigenlijk met geen ander werk te vergelijken valt.' In de theatertekst, die Mariën oorspronkelijk voor het kleine theatergezelschap De Nietjesfabriek schreef, houden vier mannen de wacht bij een muur waarachter een staatsgeheim te vinden zou zijn. Wanneer een van de vier bewakers plots verdwijnt, beginnen de geruchten rond te zoemen. DementieMariën schreef aanvankelijk vooral voor jeugdtheater. In 2012 won hij de Nederlands-Duitse Kaas en Kappes-prijs voor beste Nederlands-Duitse theatertekst voor 'Vergiet', een stuk over dementie voor kinderen vanaf acht jaar. Toen al werd duidelijk dat Mariën iets in zijn mars had. Met 'Wachten en andere helden' mikt hij nu blijkbaar ook op een volwassen publiek.Frank Hellemans