Live uitreiking Libris Literatuurprijs op Ned. 2 in het programma Nova vanaf 22.15u.

De shortlist van de Libris Literatuurprijs zorgde enkele weken terug voor de nodige media-aandacht: niet minder dan vier Vlaamse auteurs bleken kans te maken op de 50.000 euro. Naast de Nederlandse schrijvers Marie Kessels (de meest sensuele) en Mensje van Keulen (de meest klassieke) nomineerde de jury immers Bernard Dewulf (de meest empathische), Tom Lanoye (de meest woordverliefde), Peter Terrin (de meest indringende) en Walter van den Broeck (de meest maatschappelijke).

Omdat Tom Lanoye met 'Sprakeloos', een hommage aan zijn overleden moeder, al op een haar na De Gouden Uil miste, lijkt het logisch dat hij het deze keer haalt. Hetzelfde geldt voor 'Een goed verhaal', een verhalenbundel van Mensje van Keulen die immers ook bij de laatste kanshebbers op De Gouden Uil hoorde.

Maar gelukkig is literatuur niet logisch en zijn literatuurjury's dat nog veel minder. Bernard Dewulf ('Kleine dagen'), Marie Kessels ('Ruw'), Peter Terrin ('De bewaker') en Walter van den Broeck ('Terug naar Walden') zijn dus even grote kanshebbers. Wie de media-exposure van de laatste dagen voor Peter Terrin in de Nederlandse krantenpers gadesloeg, zou zelfs denken dat het haast niet meer fout kan gaan voor hem. Maar dat is dus buiten outsiders Dewulf, Kessels en Van den Broeck gerekend.

Er is alvast één winnaar en dat is de Vlaamse literatuur. Het is immers onwaarschijnlijk dat er ooit nog zoveel Vlaamse favorieten tegelijk voor een belangrijke literatuurprijs naar voor zullen worden geschoven.

Frank Hellemans

De shortlist van de Libris Literatuurprijs zorgde enkele weken terug voor de nodige media-aandacht: niet minder dan vier Vlaamse auteurs bleken kans te maken op de 50.000 euro. Naast de Nederlandse schrijvers Marie Kessels (de meest sensuele) en Mensje van Keulen (de meest klassieke) nomineerde de jury immers Bernard Dewulf (de meest empathische), Tom Lanoye (de meest woordverliefde), Peter Terrin (de meest indringende) en Walter van den Broeck (de meest maatschappelijke). Omdat Tom Lanoye met 'Sprakeloos', een hommage aan zijn overleden moeder, al op een haar na De Gouden Uil miste, lijkt het logisch dat hij het deze keer haalt. Hetzelfde geldt voor 'Een goed verhaal', een verhalenbundel van Mensje van Keulen die immers ook bij de laatste kanshebbers op De Gouden Uil hoorde. Maar gelukkig is literatuur niet logisch en zijn literatuurjury's dat nog veel minder. Bernard Dewulf ('Kleine dagen'), Marie Kessels ('Ruw'), Peter Terrin ('De bewaker') en Walter van den Broeck ('Terug naar Walden') zijn dus even grote kanshebbers. Wie de media-exposure van de laatste dagen voor Peter Terrin in de Nederlandse krantenpers gadesloeg, zou zelfs denken dat het haast niet meer fout kan gaan voor hem. Maar dat is dus buiten outsiders Dewulf, Kessels en Van den Broeck gerekend. Er is alvast één winnaar en dat is de Vlaamse literatuur. Het is immers onwaarschijnlijk dat er ooit nog zoveel Vlaamse favorieten tegelijk voor een belangrijke literatuurprijs naar voor zullen worden geschoven. Frank Hellemans