Vlaamse illustratrice krijgt Zilveren Penseel voor debuut

In het Boekenjournaal van vandaag: de Zilveren Penselen en Zilveren Griffels, het eerste Belgische young adult label en veel stripnieuws.

Vanessa Verstappen ontvangt Zilveren Penseel voor debuut De Vlaamse illustratrice Vanessa Verstappen krijgt een Zilveren penseel voor haar illustraties in het boek ‘Armandus de Zoveelste’ van Dimitri Leue. Voor haar debuut maakte Verstappen 60 klassieke houtsneden uit lindehout. De andere twee Zilveren Penselen gingen naar de Franse illustratoren Joëlle Jolivet voor ‘Kleuralles’ en Blexbolex voor ‘Seizoenen’. De drie dingen mee naar het Gouden Penseel dat op 28 september wordt uitgereikt. Dit jaar stapte de Penseeljury voor het eerst af van de regel om het Gouden Penseel enkel aan Nederlandstalige illustratoren toe te kennen.

Ook bij de Zilveren Griffels vielen Belgen in de prijzen. Michael de Cock kreeg dit jaar twee Zilveren Griffels: voor ‘Vliegen tot de hemel’ in de categorie vanaf 9 jaar en ‘Hoe oma altijd kleiner werd’ in die vanaf 6 jaar. In die categorie werd ook de Britse schrijfster Kitty Crowther, die in Brussel woont, bekroond voor haar boek ‘En?’. De Zilveren Griffels zijn onderscheidingen voor de best geschreven kinderboeken van het voorbije jaar. Dit jaar werd het maximum van 10 kinderboeken bekroond. Net als bij de Zilveren Penselen, maken de laureaten kans op de Gouden Griffel.

Allereerste Belgische young adult labelIn het buitenland bestaat het al langer, maar met de nieuw imprint Edge lanceert uitgeverij Manteau het allereerste young adult label in België. Het aparte fonds voor young adultboeken bevat titels rond uiteenlopende thema’s, maar steeds met jongeren in de hoofdrol. Door het Edge-label kan de Vlaamse en Nederlandse jeugd snel en makkelijk haar favoriete leesboeken terugvinden in de boekhandel. Bijzonder is dat een panel met jongeren van 14 tot 21 jaar actief meewerkt aan de selectie, marketing en promotie van de Edge-boeken. Vanaf juni verschijnen de eerste titels met verhalen van auteurs van eigen bodem en vertalingen van sterke buitenlandse boeken. Zie ook: Boek.be.
Ballon Media lanceert nieuw striplabel Blloan Dit najaar pakt Ballon Media uit met een nieuw striplabel. Onder de imprint Blloan brengt de Antwerpse uitgeverij voortaan elk jaar een kleine selectie hoogvliegers uit de stripwereld op de markt. In de loop van september, oktober en november geeft het zo onder meer de thriller ‘Black Page’, het frivole ‘De zoon van Rembrandt’ en het poëtische ‘Dromen & muizenissen’ uit.

Blloan vormt een buitenbeentje in de catalogus van uitgever-verdeler Ballon Media. Het Antwerpse boekenbedrijf is tot nog toe in de eerste plaats bekend als uitgever van kinderboeken en populaire stripreeksen als ‘De belevenissen van Jommeke’. Uitgever Alexis Dragonetti: “Met ons verdeelapparaat Ballon Media Sales proberen wij heel wat kwaliteitsstrips op weg te helpen naar het grote publiek. Toch gaan er soms verhalen door onze handen die buiten de lijntjes kleuren.” Die verhalen willen ze nu dus brengen onder het label Blloan. “We bekijken hiervoor de stripwereld op een onbevangen manier. Over de grenzen heen, maar ook met de nadrukkelijke ambitie om in de toekomst Nederlandstalig talent uit te geven”, besluit Dragonetti.

Jommeke krijgt Antwerpse stripmuur Jommeke, de bekende stripfiguur met ‘het strooien dakje’ van Jef Nys, krijgt een stripmuur in Antwerpen. Het zal de achtste stripmuur zijn in de stad aan de Schelde. Op 18 juni wordt de Jommekesmuur op het Frans Halsplein officieel onthuld door sp.a-burgemeester Patrick Janssens. De muur maakt deel uit van het project Muurvast, dat Vlaamse striptekenaars, cartoonisten en illustratoren in the picture wil zetten. In Antwerpen zijn er al stripmuren gewijd aan onder meer Kiekeboe, Cordelia en Suske en Wiske.


(Bron: persberichten)

Liesbeth Vanderveken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content