Marc Legendre (°1956) is een buitenbeentje in het striplandschap. Hij werd bekend om zijn knotsgekke 'Biebel'-strips in de jaren '90 maar gooide ook als maker van graphic novels hoge ogen. 'Verder', het tweede deel in een drieluik, schopte het zelfs tot genomineerde voor de prestigieuze LIbris Literatuurprijs. En nog maar onlangs raakte bekend dat hij met 'Amoras' de 'Suske en Wiske'-strip nieuw leven gaat inblazen.

Legendre houdt zich ver van het gewoel in zijn optrekje in de Canarische eilanden maar is altijd bijzonder productief geweest. Hij tekende van in het begin van zijn carrière verantwoordelijk voor aparte stripreeksen, zoals 'Biebel' en later 'Sam'. Zijn grote voorbeeld was aanvankelijk Marc Sleen van de 'Nero'-strips maar al gauw bleek dat hij zijn leermeester aanpaste aan de eigen grensverleggende smaak.

Graphic novel

Hij zette met 'Finesterre', het eerste deel van de reeds vermelde trilogie, de graphic novel op de Vlaamse kaart maar wist ook een nieuwe versie van 'Reynaert de Vos' te lanceren. Tot hij nu dus met 'Amoras' zijn eigenzinnige, komische versie van de 'Suske en Wiske'-strips van Willy Vandersteen gaat creëren.

Overzichtstentoonstelling

Legendre ontvangt op de openingsceremonie van het Stripgids-festival Turnhout op vrijdag 13 december uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege de Bronzen Adhemar en de bijhorende geldprijs van 12.500 euro van de Vlaamse Gemeenschap. Het festival loopt van 13 tot 15 december en wijdt een overzichtstentoonstelling aan het werk van Marc Legendre.

Marc Legendre is de twintigste winnaar van de Bronzen Adhemar, die sinds 1977 wordt uitgereikt en die sinds 2003 door de Vlaamse overheid wordt erkend als Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. De Bronzen Adhemar / Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip is een samenwerking tussen 'Stripgids' en de Vlaamse overheid.

(bron: 'Stripgids' en Belga) FH

Marc Legendre (°1956) is een buitenbeentje in het striplandschap. Hij werd bekend om zijn knotsgekke 'Biebel'-strips in de jaren '90 maar gooide ook als maker van graphic novels hoge ogen. 'Verder', het tweede deel in een drieluik, schopte het zelfs tot genomineerde voor de prestigieuze LIbris Literatuurprijs. En nog maar onlangs raakte bekend dat hij met 'Amoras' de 'Suske en Wiske'-strip nieuw leven gaat inblazen.Legendre houdt zich ver van het gewoel in zijn optrekje in de Canarische eilanden maar is altijd bijzonder productief geweest. Hij tekende van in het begin van zijn carrière verantwoordelijk voor aparte stripreeksen, zoals 'Biebel' en later 'Sam'. Zijn grote voorbeeld was aanvankelijk Marc Sleen van de 'Nero'-strips maar al gauw bleek dat hij zijn leermeester aanpaste aan de eigen grensverleggende smaak.Graphic novelHij zette met 'Finesterre', het eerste deel van de reeds vermelde trilogie, de graphic novel op de Vlaamse kaart maar wist ook een nieuwe versie van 'Reynaert de Vos' te lanceren. Tot hij nu dus met 'Amoras' zijn eigenzinnige, komische versie van de 'Suske en Wiske'-strips van Willy Vandersteen gaat creëren.OverzichtstentoonstellingLegendre ontvangt op de openingsceremonie van het Stripgids-festival Turnhout op vrijdag 13 december uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege de Bronzen Adhemar en de bijhorende geldprijs van 12.500 euro van de Vlaamse Gemeenschap. Het festival loopt van 13 tot 15 december en wijdt een overzichtstentoonstelling aan het werk van Marc Legendre.Marc Legendre is de twintigste winnaar van de Bronzen Adhemar, die sinds 1977 wordt uitgereikt en die sinds 2003 door de Vlaamse overheid wordt erkend als Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. De Bronzen Adhemar / Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip is een samenwerking tussen 'Stripgids' en de Vlaamse overheid.(bron: 'Stripgids' en Belga) FH