De verkoop van boeken in Vlaanderen doet het niet zo goed als vorig jaar. Gedurende de eerste zes maanden van 2012 noteerden Boek.be en Gfk Retail and Technology Benelux een omzetdaling van -6%. Dit komt neer op een omzet van bijna 87 miljoen euro en een afzet van 7 miljoen boeken. Enkel april en juni kenden een groei in de boekenverkoop. Niet voor niets was april de maand waarin het succesboek 'Dagelijkse Kost 3' van tv-kok Jeroen Meus samen met de succestitels van Suzanne Collins, 'De Hongerspelen', verscheen. Ook de maand juni kende een lichte stijging met de erotische trilogie 'Vijftig tinten' van E.L. James als uitschieter.

Wat is het meest gelezen boek in Vlaanderen? Tv-kok Jeroen Meus palmt niet alleen plaatsen 1, 2 en 4 in met respectievelijk 'Dagelijkse kost 3, 2 en 1', hij verslaat ook 'De Kiekeboes' (op 3) en 'Eiland' van misdaadauteur' Pieter Aspe (op 5).

Fictie doet het duidelijk niet zo goed in de topverkopen. In de Algemene top 20 zijn maar 7 fictietitels terug te vinden. Het eerste echt literaire werk vinden we pas terug op nummer 24 en is al enkele jaren geleden verschenen: 'De engelenmaker' van Stefan Brijs. De Vlaamse literaire fictie kende dit voorjaar dus duidelijk een dipje. Binnen de literaire fictie blijft Pieter Aspe de absolute bestseller. Maar de grootste literaire succesauteur van het voorjaar is de Amerikaanse Suzanne Collins die met niet minder dan vier titels uit de reeks 'De Hongerspelen' de fictie top 20 inpalmt.

In vergelijking met de eerste zes maanden van 2011, is de verkoop van e-boeken daarentegen verdubbeld. Vandaag betekent dit een aandeel van 0,6% in de totale boekenverkoop. Goed voor een bijhorende omzet van € 524.000. Opvallend is dat de gemiddelde prijs voor een e-boek sterk is gedaald. Van gemiddeld € 13,90 in 2011 naar gemiddeld € 9,70 de eerste helft van dit jaar. 83% van alle verkochte e-boeken titels zijn fictie uitgaves.

(Bron: persbericht) FH

De verkoop van boeken in Vlaanderen doet het niet zo goed als vorig jaar. Gedurende de eerste zes maanden van 2012 noteerden Boek.be en Gfk Retail and Technology Benelux een omzetdaling van -6%. Dit komt neer op een omzet van bijna 87 miljoen euro en een afzet van 7 miljoen boeken. Enkel april en juni kenden een groei in de boekenverkoop. Niet voor niets was april de maand waarin het succesboek 'Dagelijkse Kost 3' van tv-kok Jeroen Meus samen met de succestitels van Suzanne Collins, 'De Hongerspelen', verscheen. Ook de maand juni kende een lichte stijging met de erotische trilogie 'Vijftig tinten' van E.L. James als uitschieter.Wat is het meest gelezen boek in Vlaanderen? Tv-kok Jeroen Meus palmt niet alleen plaatsen 1, 2 en 4 in met respectievelijk 'Dagelijkse kost 3, 2 en 1', hij verslaat ook 'De Kiekeboes' (op 3) en 'Eiland' van misdaadauteur' Pieter Aspe (op 5). Fictie doet het duidelijk niet zo goed in de topverkopen. In de Algemene top 20 zijn maar 7 fictietitels terug te vinden. Het eerste echt literaire werk vinden we pas terug op nummer 24 en is al enkele jaren geleden verschenen: 'De engelenmaker' van Stefan Brijs. De Vlaamse literaire fictie kende dit voorjaar dus duidelijk een dipje. Binnen de literaire fictie blijft Pieter Aspe de absolute bestseller. Maar de grootste literaire succesauteur van het voorjaar is de Amerikaanse Suzanne Collins die met niet minder dan vier titels uit de reeks 'De Hongerspelen' de fictie top 20 inpalmt.In vergelijking met de eerste zes maanden van 2011, is de verkoop van e-boeken daarentegen verdubbeld. Vandaag betekent dit een aandeel van 0,6% in de totale boekenverkoop. Goed voor een bijhorende omzet van € 524.000. Opvallend is dat de gemiddelde prijs voor een e-boek sterk is gedaald. Van gemiddeld € 13,90 in 2011 naar gemiddeld € 9,70 de eerste helft van dit jaar. 83% van alle verkochte e-boeken titels zijn fictie uitgaves.(Bron: persbericht) FH