Elk jaar reikt het Algemeen-Nederlands Verbond dat ijvert voor Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking drie keer een Visser-Neerlandia prijs uit: voor een persoon, voor een maatschappelijke organisatie en ook dus een culturele onderscheiding. Die culturele prijs gaat dit jaar naar 'Das Magazin', een literair blad dat sinds zijn oprichting in 2011 een opgemerkte vlucht kende in Nederland én Vlaanderen.

'Das Magazin' is het geesteskind van Toine Donk en Daniël van der Meer en werd opgericht in 2011. Bedoeling was om te laten zien dat nieuwe en jonge literatuur niet saai hoeft te zijn en integendeel een hip imago kan hebben. In geen tijd wisten heel wat - vooral Nederlandse - jonge literaire smaakmakers via 'Das Magazin' de aandacht op hun werk te trekken.

In het hart van de literatuur

Vooral de formule van intieme leesclubavonden samen met de schrijvers van het besproken boek, die ook reeds in Antwerpen plaats vonden, kende heel wat succes. Onlangs werd 'Das Magazin' ook een literaire uitgeverij die haar auteurs meer royalty's beloofde. 'Er moet iets gebeuren' van Maartje Wortel verscheen in november 2015 en deze week werd 'Het smelt' van Lize Spit boven de doopvont gehouden. Charlotte Mutsaers vond de nieuwe uitgeefformule zo sympathiek en veelbelovend dat ze haar nieuw werk voortaan ook bij 'Das Magazin' onderbrengt.

In het juryrapport heet het dat het blad en de uitgeverij "in het hart van de literatuur een enthousiaste, betrokken gemeenschap hebben doen ontstaan waar talloze cultuurliefhebbers samenkomen".

Elk jaar reikt het Algemeen-Nederlands Verbond dat ijvert voor Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking drie keer een Visser-Neerlandia prijs uit: voor een persoon, voor een maatschappelijke organisatie en ook dus een culturele onderscheiding. Die culturele prijs gaat dit jaar naar 'Das Magazin', een literair blad dat sinds zijn oprichting in 2011 een opgemerkte vlucht kende in Nederland én Vlaanderen.'Das Magazin' is het geesteskind van Toine Donk en Daniël van der Meer en werd opgericht in 2011. Bedoeling was om te laten zien dat nieuwe en jonge literatuur niet saai hoeft te zijn en integendeel een hip imago kan hebben. In geen tijd wisten heel wat - vooral Nederlandse - jonge literaire smaakmakers via 'Das Magazin' de aandacht op hun werk te trekken.In het hart van de literatuurVooral de formule van intieme leesclubavonden samen met de schrijvers van het besproken boek, die ook reeds in Antwerpen plaats vonden, kende heel wat succes. Onlangs werd 'Das Magazin' ook een literaire uitgeverij die haar auteurs meer royalty's beloofde. 'Er moet iets gebeuren' van Maartje Wortel verscheen in november 2015 en deze week werd 'Het smelt' van Lize Spit boven de doopvont gehouden. Charlotte Mutsaers vond de nieuwe uitgeefformule zo sympathiek en veelbelovend dat ze haar nieuw werk voortaan ook bij 'Das Magazin' onderbrengt.In het juryrapport heet het dat het blad en de uitgeverij "in het hart van de literatuur een enthousiaste, betrokken gemeenschap hebben doen ontstaan waar talloze cultuurliefhebbers samenkomen".