Cliffhangers

De Britse Sharon Bolton heeft sinds haar debuut, nu en jaar of zeven geleden, een flink aantal enthousiaste thrillerlezers. 'Offerande', haar eerste thriller, wordt overigens dit jaar verfilmd. Het verhaal steunt op een Schotse legende waarin mannen vrouwen vermoorden en hun baby's stelen. Wat horror is overigens nooit ver weg bij Bolton. In 'Nachtmerries' gaat agente Lacey Flint undercover als studente in Cambridge. De beroemde universiteit kampt met een steeds groter wordend aantal zelfmoorden en inspecteur Joesbury krijgt de opdracht de zaak te onderzoeken. Veel korte hoofdstukken met al evenveel cliffhangers en scherpe plotbochten.

Sharon Bolton, Nachtmerries, Bruna, 19,95 euro

Verdwenen (1)

Verdwijningen vormen wel vaker de achtergrond in thrillers van de Australiër Michel Robotham. Dat is ook het geval in 'Door mijn ogen', zijn negende misdaadroman. De man van Marnie, een vrouw van in de dertig met twee kinderen, is vermist. Ze stelt vast dat Daniel schulden heeft, maar ze heeft geen toegang tot zijn bankrekening. Ze wordt prostituee. Klinisch psycholoog Joe O'Loughlin, hij lijdt aan Parkinson en is een vaak weerkerend personage in Robothams boeken, tracht te helpen. Maar vertelt Marnie wel alles? Of verbeeldt ze zich veel en stalkt ze zichzelf? Alweer een sterke, knap gestructureerde Robotham.

Michael Robotham, Door mijn ogen, Cargo, 19,90 euro

Verdwenen (2)

Elizabeth George wordt wel eens de meest Britse van alle Amerikaanse misdaadschrijvers genoemd. Zowat al haar boeken spelen in Engeland en zijn trouw aan veel tradities van de soms wat ouderwetse Britse thrillerschool. En detective Thomas Lynley is genoegzaam bekend van de televisieserie. Voor 'Verloren onschuld', haar intussen al achttiende roman, heeft George haar terrein verlegd naar Italië. Sergeant Barbara Havers wordt geconfronteerd met de vader van wie het dochtertje samen met haar moeder verdween. Ze duiken op in het Italiaanse Lucca waar het meisje op het markplein gekidnapt wordt. Lynley die pas zijn vrouw heeft verloren, wordt naar Italië gestuurd en krijgt er de wat sombere inspecteur Lo Bianco als collega. Een verfriste Elizabeth George van meer dan 700 bladzijden.

Elizabeth George, Verloren onschuld, Bruna, 22,50 euro

Jens Lapidus kort

Met zijn terecht gelauwerde 'Stockholm-trilogie' toonde strafrechtadvocaat Jens Lapidus zich een schitterend observator, een misdaadschrijver die zich opstelde als een onpartijdig documentairemaker. En die meer deed denken aan de Amerikaanse school van bijvoorbeeld Ellroy en Lehane dan aan de Zweedse misdaadtraditie. Met 'Snoeihard' brengt hij ons twaalf korte verhalen waarin hij ook zichzelf opvoert. De Zweedse krant Dagens Nyheter had lof voor onder meer 'de snelle schetsen van zwakke punten binnen de Zweedse wettelijke maatschappij'. Alvast uitkijken.

Jens Lapidus, Snoeihard, Bruna, 16,95 euro

Fred Braeckman

CliffhangersDe Britse Sharon Bolton heeft sinds haar debuut, nu en jaar of zeven geleden, een flink aantal enthousiaste thrillerlezers. 'Offerande', haar eerste thriller, wordt overigens dit jaar verfilmd. Het verhaal steunt op een Schotse legende waarin mannen vrouwen vermoorden en hun baby's stelen. Wat horror is overigens nooit ver weg bij Bolton. In 'Nachtmerries' gaat agente Lacey Flint undercover als studente in Cambridge. De beroemde universiteit kampt met een steeds groter wordend aantal zelfmoorden en inspecteur Joesbury krijgt de opdracht de zaak te onderzoeken. Veel korte hoofdstukken met al evenveel cliffhangers en scherpe plotbochten. Sharon Bolton, Nachtmerries, Bruna, 19,95 euroVerdwenen (1)Verdwijningen vormen wel vaker de achtergrond in thrillers van de Australiër Michel Robotham. Dat is ook het geval in 'Door mijn ogen', zijn negende misdaadroman. De man van Marnie, een vrouw van in de dertig met twee kinderen, is vermist. Ze stelt vast dat Daniel schulden heeft, maar ze heeft geen toegang tot zijn bankrekening. Ze wordt prostituee. Klinisch psycholoog Joe O'Loughlin, hij lijdt aan Parkinson en is een vaak weerkerend personage in Robothams boeken, tracht te helpen. Maar vertelt Marnie wel alles? Of verbeeldt ze zich veel en stalkt ze zichzelf? Alweer een sterke, knap gestructureerde Robotham. Michael Robotham, Door mijn ogen, Cargo, 19,90 euroVerdwenen (2)Elizabeth George wordt wel eens de meest Britse van alle Amerikaanse misdaadschrijvers genoemd. Zowat al haar boeken spelen in Engeland en zijn trouw aan veel tradities van de soms wat ouderwetse Britse thrillerschool. En detective Thomas Lynley is genoegzaam bekend van de televisieserie. Voor 'Verloren onschuld', haar intussen al achttiende roman, heeft George haar terrein verlegd naar Italië. Sergeant Barbara Havers wordt geconfronteerd met de vader van wie het dochtertje samen met haar moeder verdween. Ze duiken op in het Italiaanse Lucca waar het meisje op het markplein gekidnapt wordt. Lynley die pas zijn vrouw heeft verloren, wordt naar Italië gestuurd en krijgt er de wat sombere inspecteur Lo Bianco als collega. Een verfriste Elizabeth George van meer dan 700 bladzijden.Elizabeth George, Verloren onschuld, Bruna, 22,50 euroJens Lapidus kortMet zijn terecht gelauwerde 'Stockholm-trilogie' toonde strafrechtadvocaat Jens Lapidus zich een schitterend observator, een misdaadschrijver die zich opstelde als een onpartijdig documentairemaker. En die meer deed denken aan de Amerikaanse school van bijvoorbeeld Ellroy en Lehane dan aan de Zweedse misdaadtraditie. Met 'Snoeihard' brengt hij ons twaalf korte verhalen waarin hij ook zichzelf opvoert. De Zweedse krant Dagens Nyheter had lof voor onder meer 'de snelle schetsen van zwakke punten binnen de Zweedse wettelijke maatschappij'. Alvast uitkijken.Jens Lapidus, Snoeihard, Bruna, 16,95 euroFred Braeckman