In een kort voor zijn moord voltooid boek heeft de hoofdredacteur van Charlie Hebdo, Stéphane Charbonnier, het verwijt van islamofobie van de hand gewezen. Ruim drie maanden na de bloedige aanslag van moslimterroristen op "Charlie" publiceerde het tijdschrift Le Nouvel Observateur uittreksels van de tekst.

Daarin trekt Charbonnier -bijgenaamd Charb- hard van leer tegen de berichtgeving van de media over de door zijn magazine gepubliceerde spotprenten over de profeet Mohammed. Hij wees erop dat die tekeningen niet gemunt zijn tegen alle moslims. Als voorbeeld gaf hij de bekende karikatuur, waarop de profeet Mohammed met een bom op het hoofd wordt afgebeeld, die door critici als een belediging van alle moslims werd beschouwd. "Een andere interpretatie was mogelijk, maar die interesseerde de media minder. (...) Mohammed met een bom kon bijvoorbeeld ook de instrumentalisering van de religie door terroristen hekelen".

Verfoeilijk paternalisme

Charb verwijt zijn critici een "verfoeilijk paternalisme van de blanke, linkse intellectuele middenklasse". Hij verdedigde de opvatting dat in de berichtgeving de islam niet anders behandeld wordt dan andere godsdiensten: "Als men er op wijst dat men over alles kan lachen, buiten over bepaalde aspecten van de islam, omdat moslims veel lichtgeraakter zouden zijn dan de rest van de bevolking, wat is dat anders dan discriminatie? "

De tekenaar ging nog verder. "Iedereen die de tekenaars van Charlie Hebdo telkens als een figuurtje met een baard wordt afgebeeld, van islamofobie beticht, is niet alleen oneerlijk of boosaardig, maar geeft er ook blijk van de zogenaamde radicale islam te steunen". Charb bleef bij zijn houding tegenover religieuze extremisten. "Kort gezegd, het probleem is niet de Koran noch de Bijbel, die slaapverwekkende, onsamenhangende en slecht geschreven romans, maar de gelovigen die de Koran of de Bijbel lezen zoals de gebruiksaanwijzing van een Ikea-rek".

De broers broers Chérif (31) en Saïd Kouachi (34) waren begin januari de redactiekantoren van het satirische blad binnengestormd en hadden met kalasjnikovs twaalf mensen doodgeschoten, onder hen negen journalisten. Al in 2011 hadden onbekenden een brandaanslag op de redactie gepleegd. Charb zou naar verluidt twee dagen voor zijn dood nog aan het boek gewerkt hebben.

(Belga)

In een kort voor zijn moord voltooid boek heeft de hoofdredacteur van Charlie Hebdo, Stéphane Charbonnier, het verwijt van islamofobie van de hand gewezen. Ruim drie maanden na de bloedige aanslag van moslimterroristen op "Charlie" publiceerde het tijdschrift Le Nouvel Observateur uittreksels van de tekst. Daarin trekt Charbonnier -bijgenaamd Charb- hard van leer tegen de berichtgeving van de media over de door zijn magazine gepubliceerde spotprenten over de profeet Mohammed. Hij wees erop dat die tekeningen niet gemunt zijn tegen alle moslims. Als voorbeeld gaf hij de bekende karikatuur, waarop de profeet Mohammed met een bom op het hoofd wordt afgebeeld, die door critici als een belediging van alle moslims werd beschouwd. "Een andere interpretatie was mogelijk, maar die interesseerde de media minder. (...) Mohammed met een bom kon bijvoorbeeld ook de instrumentalisering van de religie door terroristen hekelen". Verfoeilijk paternalisme Charb verwijt zijn critici een "verfoeilijk paternalisme van de blanke, linkse intellectuele middenklasse". Hij verdedigde de opvatting dat in de berichtgeving de islam niet anders behandeld wordt dan andere godsdiensten: "Als men er op wijst dat men over alles kan lachen, buiten over bepaalde aspecten van de islam, omdat moslims veel lichtgeraakter zouden zijn dan de rest van de bevolking, wat is dat anders dan discriminatie? " De tekenaar ging nog verder. "Iedereen die de tekenaars van Charlie Hebdo telkens als een figuurtje met een baard wordt afgebeeld, van islamofobie beticht, is niet alleen oneerlijk of boosaardig, maar geeft er ook blijk van de zogenaamde radicale islam te steunen". Charb bleef bij zijn houding tegenover religieuze extremisten. "Kort gezegd, het probleem is niet de Koran noch de Bijbel, die slaapverwekkende, onsamenhangende en slecht geschreven romans, maar de gelovigen die de Koran of de Bijbel lezen zoals de gebruiksaanwijzing van een Ikea-rek". De broers broers Chérif (31) en Saïd Kouachi (34) waren begin januari de redactiekantoren van het satirische blad binnengestormd en hadden met kalasjnikovs twaalf mensen doodgeschoten, onder hen negen journalisten. Al in 2011 hadden onbekenden een brandaanslag op de redactie gepleegd. Charb zou naar verluidt twee dagen voor zijn dood nog aan het boek gewerkt hebben.(Belga)