Verkoop van romans steeg lichtjes in eerste jaarhelft van 2015 met dank aan Paula Hawkins

Paula Hawkins scoorde als debutant een monstersucces. © BBC

Terwijl de romanliteratuur een kleine plus liet optekenen in de Vlaamse boekhandel, daalde de verkoop van de literaire non-fictie. Strips en vooral online boekenverkoop deden het opvallend goed.

De boekenverkoop in Vlaanderen kende, globaal bekeken, in de eerste helft van 2015 een lichte stijging tegenover vorig jaar, aldus Boek.be, de koepelorganisatie van het boekenbedrijf. De omzet steeg met 0,5%, terwijl het aantal verkochte exemplaren met 2% vooruit ging. De strips zijn daarbij de grootste stijger met een omzetgroei van 6,5% terwijl de verkoop van romans 1% hoger uitkwam dan het jaar voordien. Non-fictie daarentegen heeft een moeilijke periode achter de rug: non-fictie informatief daalde met 4% en non-fictie vrije tijd met 1,4%.

Strips boven

De grootste stijging is er dus bij de strips en is allicht te danken aan de verbreding van het genre naar volwassenen. Met onder andere Amoras en J.Rom wordt een nieuw publiek aangeboord van volwassenen die teruggrijpen naar de restyling van hun oude striphelden. Maar ook de klassieke reeksen zoals De Kiekeboes, Suske & Wiske en Jommeke blijven goed scoren.

Romans doen het beter dan non-fictie

Dirk De Wachter is graag gezien bij de Vlaamse lezer.
Dirk De Wachter is graag gezien bij de Vlaamse lezer.© De Singel (Mind The Book 2013)

‘Het meisje in de trein’, het debuut van Paula Hawkins en meest verkochte roman van het voorjaar, stuwde de verkoop van het romangenre de hoogte in. Pieter Aspe blijft de populairste Vlaamse auteur, maar ook Griet Op de Beeck scoort opvallend goed met haar beide romans.

Na de grote belangstelling voor de geschiedenisboeken met de herdenking van Wereldoorlog I vorig jaar, kende het genre van de informatieve non-fictie nu een dipje. Ook de non-fictie vrije tijd (huis-, tuin- en kookboeken dus) moet een beetje aan verkoop inboeten (- 1,4%), wellicht door het ontbreken van nieuwe kookboeken van gekende tv-koks. Bij de non-fictie informatief is psychiater-mediafenomeen Dirk De Wachter nog steeds de best verkopende auteur.

Online verkoop én zelfstandige boekhandel in de lift

Ook dit voorjaar steeg de online verkoop van boeken sterk. De online boekhandels kenden een groei van 18% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel van de online winkels binnen de totale boekenverkoop bedraagt momenteel bijna 15%.

Tweede grootste stijger is verrassend genoeg de zelfstandige boekhandel met een omzetstijging van 8,6% in de eerste helft van 2015. Wie zei daar ook weer dat het water aan de lippen van de lokale kwaliteitsboekhandelaar staat? Afwachten natuurlijk of die laatste trend zich doorzet in het hele jaar.

(Bron: Persbericht Boek.be) FH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content