Op 8 december verschijnt bij uitgeverij A.W. Bruna Lev een nieuwe roman van Ilja Gort, De vrouwenslagerij. Op Roald Dahl-achtige wijze verhaalt Gort hoe in een klein Frans dorpje in de Pyreneeën vier vrouwen wraak nemen op de mannen in hun leven.

'Nooit bang zijn voor mannen; vrouwen zijn slimmer'. Dit devies wordt door vier vrouwen in een klein Frans dorpje op bijzondere wijze kracht bij gezet.

Als de populaire slager van het dorp sterft, nemen zijn dochter en haar nietsnuttige man de zaak over. Dit is het begin van een reeks dramatische gebeurtenissen, lugubere incidenten en romantische misverstanden die het leven in het dorpje voorgoed veranderen.

Ilja Gort, bekend van de La Tulipe-wijnen, publiceerde eerder onder meer Leven als Gort in Frankrijk en Overleven als Gort in Frankrijk, De nieuwe wijnsurvivalgids, Slurp! en Ik slurp dus ik ben. In 2008 verscheen zijn debuutroman Het Merlot mysterie.

De vrouwenslagerij - waarom deze roman?

Ilja Gort: 'In Nederland wordt alles wat met slachten te maken heeft zorgvuldig verborgen. Dood bestaat niet. Vlees is een lapje non-descripte materie in een piepschuimen bakje, niet een afgehakt lichaamsdeel van een ademend wezen. Consumptiedieren worden weggestopt in fabrieken ver buiten de bebouwde kom, waar ze met duizenden tegelijk gedood worden om te belanden in het koelvak de supermarkt. Hierdoor is de bizarre situatie ontstaan dat mensen dagelijks vlees eten, maar tegen het doden van dieren zijn. Hoe anders is dat in Frankrijk: loop een slagerswinkel binnen en je stapt in een parallelle wereld van bloed en botten. Doorgezaagde koeien, gevilde varkens en bakken vol ingewanden. Mannen en vrouwen in roodbespatte witte jassen snijden en hakken er vrolijk op los alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.'

Vegetariër leert slagersvak

Alvorens aan zijn roman te beginnen, liep vegetariër Gort een week stage bij een Franse slagerij. 'Dat was niet prettig, maar het heeft me enorm geholpen. Ik heb geen mopperig anti-vlees-boek geschreven, maar een vitale roman over vier vrouwen die met natuurlijke vanzelfsprekendheid omgaan met slachten. Een situatie waarin dieren, hoe gek dat ook klinkt, met liefde worden gedood. Tevens heb ik voedsel weer zichtbaar gemaakt, zoals je dat in Franse dorpjes overal tegenkomt.

Uiteindelijk passen de vier levenslustige slageressen hun vakvrouwschap toe om hun huwelijksproblemen op een beslissende manier op te lossen. Daarbij maken zij zich schuldig aan ongeoorloofde praktijken. Maar hoe schuldig ben je als de omstandigheden je geen alternatief laten?'

Ilja Gort - De vrouwenslagerij Uitgeverij: A.W.Bruna/Lev.

Prijs: 17,95 euro

Paperback, 272 pagina's

Op 8 december verschijnt bij uitgeverij A.W. Bruna Lev een nieuwe roman van Ilja Gort, De vrouwenslagerij. Op Roald Dahl-achtige wijze verhaalt Gort hoe in een klein Frans dorpje in de Pyreneeën vier vrouwen wraak nemen op de mannen in hun leven. 'Nooit bang zijn voor mannen; vrouwen zijn slimmer'. Dit devies wordt door vier vrouwen in een klein Frans dorpje op bijzondere wijze kracht bij gezet. Als de populaire slager van het dorp sterft, nemen zijn dochter en haar nietsnuttige man de zaak over. Dit is het begin van een reeks dramatische gebeurtenissen, lugubere incidenten en romantische misverstanden die het leven in het dorpje voorgoed veranderen. Ilja Gort, bekend van de La Tulipe-wijnen, publiceerde eerder onder meer Leven als Gort in Frankrijk en Overleven als Gort in Frankrijk, De nieuwe wijnsurvivalgids, Slurp! en Ik slurp dus ik ben. In 2008 verscheen zijn debuutroman Het Merlot mysterie. De vrouwenslagerij - waarom deze roman? Ilja Gort: 'In Nederland wordt alles wat met slachten te maken heeft zorgvuldig verborgen. Dood bestaat niet. Vlees is een lapje non-descripte materie in een piepschuimen bakje, niet een afgehakt lichaamsdeel van een ademend wezen. Consumptiedieren worden weggestopt in fabrieken ver buiten de bebouwde kom, waar ze met duizenden tegelijk gedood worden om te belanden in het koelvak de supermarkt. Hierdoor is de bizarre situatie ontstaan dat mensen dagelijks vlees eten, maar tegen het doden van dieren zijn. Hoe anders is dat in Frankrijk: loop een slagerswinkel binnen en je stapt in een parallelle wereld van bloed en botten. Doorgezaagde koeien, gevilde varkens en bakken vol ingewanden. Mannen en vrouwen in roodbespatte witte jassen snijden en hakken er vrolijk op los alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.' Vegetariër leert slagersvak Alvorens aan zijn roman te beginnen, liep vegetariër Gort een week stage bij een Franse slagerij. 'Dat was niet prettig, maar het heeft me enorm geholpen. Ik heb geen mopperig anti-vlees-boek geschreven, maar een vitale roman over vier vrouwen die met natuurlijke vanzelfsprekendheid omgaan met slachten. Een situatie waarin dieren, hoe gek dat ook klinkt, met liefde worden gedood. Tevens heb ik voedsel weer zichtbaar gemaakt, zoals je dat in Franse dorpjes overal tegenkomt. Uiteindelijk passen de vier levenslustige slageressen hun vakvrouwschap toe om hun huwelijksproblemen op een beslissende manier op te lossen. Daarbij maken zij zich schuldig aan ongeoorloofde praktijken. Maar hoe schuldig ben je als de omstandigheden je geen alternatief laten?'